ساکشن یکی از تجهیزات پزشکی است که کاربردهای بسیار زیادی دارد. از این وسیله برای خارج کردن مایعات و ترشحات اضافی از...
تعریف کامل از ماسک و انواع ماسک تنفسی و پزشکی در مجله پزشکی طب تولید
انواع ماسک تنفسی و کابرد آنها :
دیر زمانی است که به افراد ( مخصوصا کسانی که دچار بیماری های تنفسی و ریوی هستند) برای محافظت از ریه هایشان در برابر آلاینده ها و ریزگردهای موجود در هوا توصیه می شود که از ماسک تنفسی استفاده کنند، زیرا به طور یقین آلودگی های موجود در هوایی که تنفس می کنیم زیان های غیر قابل جبرانی به سلامتی ما می رسانند. اما همانطور که همه می دانیم مدتی است که با ورود ویروس کوید 19 این مهمان ناخوانده و خطرناک به کشور سلاماس همه ی افراد به مخاطره افتاده و استفاده از ماسک جزیی از ضروریات زندگی شده است. در این مقاله قصد داریم تا شما را با انواع ماسک و کاربرد آنها بیشتر آشنا کنیم.
ماسک چیست؟
می توان گفت که ماسک ها موانعی فیزیکی هستند که ما را در برابر ذرات آلاینده ی معلق در هوا محافظت می کنند و مانع ورود این ذرات به بینی و دهان ما می شوند. ماسک ها انواع مختلفی دارند که افراد بسته به محلی که در آن قرار دارند و شرایط از این ماسک ها استفاده می کنند. این نکته را به یاد داشته باشید که اگر فکر میکنید ماسکی وجود دارد که در برابر آلودگی سلامتی شما را کاملاً تضمین میکند، اشتباه می کنید. با این حال و با توجه به شرایط کنونی استفاده از ماسک تنفسی برای حفظ سلامت هر فرد الزامی است. در هنگام تهیه ی هر نوع ماسکی به این نکته دقت کنید که ماسکی که استفاده می کنید کاملاً روی صورت شما فیکس شده و دهان و بینی را کاملاً پوشش دهد تا از ورود هوای آلوده و ویروس های بیماری زا به داخل جلوگیری کند، در غیر این صورت کارایی ماسک کاهش پیدا میکند. قیمت ماسک تنفسی بستگی به تعداد لایه و پارچه ساخت آن دارد، داشتن استاندارد های مختلف نیز بر قیمت ماسک تاثیر گذار است. برای خرید ماسک میتوانید به دسته بندی ماسک تنفسی در طب تولید مراجعه نموده و مدل ها مختلف ماسک را با هم مقایسه نمایید.
انواع ماسک تنفسی و کاربرد آنها :
ماسک پزشکی:
ماسک پزشکی را اغلب به عنوان ماسک جراحی ساده می شناسند. ماسک های جراحی را معمولا پزشکان هنگام انجام اعمال جراحی و یا ویزیت بیماران و مراقبت های بهداشتی به عنوان محافظی در مقابل ذرات عفونی معلق در فضای جراحی و به منظور حفظ سلامت خود و دیگران استفاده می کنند. این ماسک ها دارای دو بند پارچه ای هستند که در پشت سر بسته می شوند و با پوشاندن دهان و بینی قادر هستند ورود ترشحات و ذرات بزرگ را به دهان و بینی مسدود کنند. قابل ذکر است که این نوع ماسک برای جلوگیری از ورود باکتری و ویروس های معلق در هوا طراحی نشده اند. قیمت ماسک پزشکی نیز به جنس آن بستگی دارد البته توجه داشته باشید در هنگام خرید ماسک پزشکی از کیفیت ساخت آن اطمینان کامل را حاصل نمایید.
ماسک تنفسی N95:
عددی که به دنبال اسم ماسک می آید نشان دهنده ی میزان کارایی ماسک است. در ماسک ان 95 عدد 95 بیانگر این است که این ماسک تنفسی می تواند حداقل 95 درصد از آلاینده های بزرگتر از 0.3 میکرونی که در هوا وجود دارند را فیلتر کند، اما لازم به ذکر است که ماسک های سری N فقط در برابر آلاینده های غیر روغنی مناسب هستند و در مقابل آلاینده های روغنی کارایی ندارند. ماسک n95 های به هیچ وجه قابل شستشو یا ضدعفونی کردن نیستند و در صورت کثیف شدن و خراب شدن ماسک، آن را داخل کیسه ی پلاستیکی گذاشته، در پلاستیک را گره بزنید و آن را داخل سطل زباله ی در دار بیندازید. ماسک n95 از ماسک های تنفسی پرمصرف محسوب میشود. قیمت ماسک n95 با توجه به برند سازنده و کیفیت ساخت آن متفاوت است. در هنگام خرید ماسک n95 به این مطلب توجه داشته باشید که حتما استاندارد N95 را داشته باشد.
ماسک های فیلتر دار N با استاندارد آمریکایی NIOSH وبا توجه به کارایی در سه دسته طبقه بندی می شوند :
1_ ماسک فیلتردار N95: مناسب برای ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون با پالایش 95 درصدی هوا، غیر مقاوم در برابر روغن
2_ ماسک فیلتردار N99 : مناسب برای ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون با پالایش 99 درصدی هوا، غیر مقاوم در برابر روغن
3_ ماسک فیلتردار N100: مناسب برای ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون با پالایش 99.97 درصدی هوا ، غیر مقابل در برابر روغن
ماسک تنفسی ffp2 و ffp3:
این ماسک تنفسی از الیاف نانو ساخته شده، یک بار مصرف است و قابلیت شستشو ندارد، و نمی توان از آن استفاده ی طولانی مدت کرد. ماسک تنفسی ffp2 را اغلب به اسم ماسک سوپاپ دار یا ماسک فیلتر دار می شناسند.ماسک تنفسی ffp2 دارای فیلتر ثابت است و چیزی حدود 94 درصد ذرات آلاینده ی بین 2 تا 5 میکرون موجود درهوا را فیلتر می کند.ماسک تنفسی ffp3 نیز فیلتر دار است و قادر است تا 99 درصد ذرات کمتر از 2 میکرون را فیلتر کند از این جهت قوی تر از ماسک ffp2 میباشد.
در حالت کلی این ماسک ها دارای یک لایه کربن فعال در ساختار خود هستند، وجود این لایه ی کربن اکتیو کاربر را در مقابل بخار ها، گازهای مضر،بوی نامطبوع و غبارهای روغنی و مرطوب محافظت می کند. وجود استاندارد اروپایی EN 149 در این نوع ماسک نشان می دهد که این ماسک ها محافظ خوبی در مقابل ذرات معلق روغنی، جامدات و ذرات معلق مرطوب موجود در هوا هستند. و بر اساس کاراییشان در سه دسته طبقه بندی می شوند :
1_ ماسک فیلتر دار ffp1: برای ذرات بزرگتر از 5 میکرون با پالایش 80 درصد هوا.
2_ ماسک فیلتر دار ffp2: برای ذرات بین 2 تا 5 میکرون با پالایش 94 درصدی هوا.
3_ ماسک فیلتر دار ffp3: برای ذرات کوچکتر از 2 میکرون با پالایش 99 درصدی هوا.
ماسک تنفسی فیلتردار R:
ماسک سوپاپ دار R مقاوم در برابر ذرات روغن تا حداکثر هشت ساعت است. بدنه ی ماسک تنفسی سوپاپ دار از چند لایه پارچه ای تشکیل شده است، هوا از طریق این جدارها وارد شده و توسط سوپاپی که مقابل دهان تعبیه شده خارج می شود. این ماسک ها توسط دو عدد کش که پشت گوش قرار می گیرند روی صورت قرار می گیرد. و در سه دسته طبقه بندی می شوند که به شرح زیر است :
1_ ماسک فیلتردار R95: برای ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون با پالایش 95 درصدی هوا و مقاوم دربرابر روغن تا حداکثر 8 ساعت.
2_ ماسک فیلتردار R99: برای ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون با پالایش 99 درصدی هوا و مقاوم در برابر روغن تا حداکثر 8 ساعت.
3_ ماسک فیلتردار R100: برای ذرات بزرگتر از 0.3 میکرون با پالایش 99.97 درصدی هوا و مقاوم در برابر روغن تا حداکثر 8 ساعت.
نتیجه گیری :
توجه کنید که اکثر ماسک ها فقط یک بار قابل استفاده هستند و همچنین قابلیت شستشو ندارند. وقتی ماسک روی صورت شماست هر زمان احساس کردید که نفس کشیدن با آن برایتان سخت شده و یا ماسک تنفسی شما کثیف یا خراب شده آن را درآورید درون یک کیسه ی پلاستیکی بگذارید و داخل سطل زباله انداخته و دست هایتان را بشویید. حتی المقدور ماسک هایی را انتخاب کنید که دارای دماغ گیر هستند و محکم تر روی صورت قرار می گیرند. اغلب ماسک ها مخصوصاً ماسک های یکبار مصرف اگر مرطوب شوند کارایی نخواهند داشت. به خاطر داشته باشید که همیشه برای کودکان از ماسک های مخصوص کودک استفاده کنید. زیرا ماسک باید بینی و دهان کودک را به طور کامل پوشش دهد.