بررسی علت سرماخوردگی های مکرر و روش های درمان آن

4244 بازدید 16 لایک
 

بررسی علل سرماخوردگی های مکرر

سرماخوردگی یکی از بیماری‌هایی است که همه افراد حداقل یکبار به آن مبتلا شده‌اند. به همین دلیل همیشه بررسی این بیماری از جنبه‌های مختلف ضروری به نظر می‌رسد. افراد زیادی در جامعه وجود دارند که به‌صورت مکرر به این بیماری مبتلا می‌شوند و به نظر می‌رسد راهی برای نجات از آن نیست. در این مقاله علل سرماخوردگی های مکرر به‌صورت کامل و تخصصی بررسی شده است. بنابراین توصیه می‌کنیم حتماً تا انتها همراه ما باشید. اگر شما هم در میان افرادی هستید که دنبال راه نجات از سرماخوردگی‌های پی‌درپی هستید خواندن این مطلب به شما کمک می‌کند.

 

آشنایی با ویروس سرماخوردگی

این بیماری توسط گروهی از ویروس‌ها ایجاد می‌شوند که در حال حاضر بیش از 200 نوع از آن‌ها وجود دارد. علائم سرماخوردگی شامل سردرد، تب، سرفه، گلودرد، آبریزش بینی و خستگی دارد. درمان سرماخوردگی بین 7 تا 10 روز طول می‌شود اما ممکن است برخی از علائم آن همچنان تا 3 هفته باقی بمانند. ویروس این بیماری دستگاه تنفسی فوقانی را درگیر می‌کند و از روش‌های مختلف به بدن افراد منتقل می‌شود.

تشخیص تفاوت بین سرما خوردگی از آنفولانزا سخت است اما باید بدانید که آنفلوانزا علائم شدیدتری دارد و برای درمان آن باید شدیداً مراقب باشید. تنها روش پیشگیری از سرماخوردگی این است که از ابتلای فیزیکی به آن جلوگیری کنید. به همین دلیل از ماسک، دستکش و روپوش استفاده کنید. شست‌وشوی مکرر دست‌ها و رعایت بهداشت یکی از مؤثرترین روش‌ها برای کاهش ابتلا به این ویروس است.

 

رعایت‌نکردن بهداشت

یکی از علل سرماخوردگی های مکرر رعایت‌نکردن بهداشت است. شاید عجیب به نظر به رسد اما این مورد به‌ویژه برای کودکان حقیقت دارد. یکی از راه‌های انتقال ویروس سرماخوردگی از طریق سطوح آلوده است. دستگیره در، حوله، تلفن و اسباب‌بازی آلوده‌ترین قسمت‌ها برای انتقال این ویروس هستند.

زمانی که یک فرد مبتلا یا حتی ناقل سطحی را لمس کند آلوده به ویروس می‌شود. به همین دلیل سطوحی که در بالا اشاره کردیم بیشترین شانس انتقال آلودگی را دارند زیرا در طول روز افراد مختلف و در تعداد بالا آن‌ها را لمس می‌کنند.

بنابراین یکی از راه‌های پیشگیری این است که مرتباً دست‌های خود را بشویید و سطوح رو ضدعفونی کنید. بهتر است در فصل پاییز و زمستان سطوح مختلف منزل یا محل کار را تمیز کنید تا هم از ویروس سرماخوردگی و هم ویروس‌های دیگر تمیز شوند. به‌این‌ترتیب یکی از اساسی‌ترین راه‌ها انتقال بسته می‌شود.

علاوه بر این حوله هم یکی از راه‌های انتقال است که باید بعد از مدتی آن را شست‌وشو داد. مالیدن حوله آلوده به چشم و صورت می‌تواند سریعاً شما را مبتلا به ویروس کند. با این توضیحات علاوه بر تمیزکردن دست‌ها و سطوح فکری هم به حال حوله و لوازم مانند آن کنید.

 

ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن

سیستم ایمنی بدن مسئول مقابله با آلودگی و بیماری است. در طول روز بدن شما با بیماری‌های زیادی در ارتباط است و شاید خودتان متوجه خیلی از آن‌ها نشوید. سیستم ایمنی بدن در همان مراحل ابتدایی بسیاری از این بیماری‌ها را نابود می‌کند. نتیجه این است که شما متوجه چیزی نمی‌شوید و یا به زبان ساده‌تر، مبتلا به سرماخوردگی یا بیماری‌های دیگر نمی‌شوید.

اکنون تصور کنید که سیستم ایمنی بدن شما به هر دلیل ضعیف شده باشد. نتیجه این است که بیماری‌های مختلف به‌سرعت بدن شما را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند و بیمار می‌شوید. یکی از رایج‌ترین نشانه‌های ضعف در سیستم ایمنی سرماخوردگی‌های مکرر به‌ویژه در فصل سرما است که ویروس بیشتر از گذشته فعالیت دارد. به همین دلیل لازم است با مهم‌ترین دلایلی که سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف می‌کنند آشنا شوید.

تغذیه نامناسب و سرماخوردگی

یکی از مهم‌ترین علل سرماخوردگی های مکرر در چیزی که می‌خورید قرار گرفته است. بدن شما و هر آن چیزی که درون آن وجود دارد نتیجه چیزی است که می‌خورید و می‌نوشید. به همین دلیل خیلی مهم است که چه موادی، در چه اندازه و چگونه وارد آن کنید. اولین مورد این است که برنامه غذایی روزانه شما باید شامل پروتئین، ویتامین و آهن کافی باشد. چنین موادی برای داشتن یک بدن سالم ضروری هستند بنابراین سعی کنید از غذاهایی که مفید هستند استفاده کنید.

تغذیه نامناسب تنها به معنی کم غذا خوردن نیست. برای مثال اگر در مصرف غذاهای آماده و فست‌فود زیاده‌روی کنید با افزایش توده چربی در بدن سیستم ایمنی شما به‌صورت غیرمستقیم تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد. به همین دلیل علاوه بر اینکه باید به‌اندازه کافی مواد غذایی مناسب وارد بدن کنید باید عادت‌های تغذیه مناسبی هم داشته باشید.

خواب نامناسب و ضعف سیستم ایمنی

خواب زمانی برای بازسازی و تنظیم بدن است و برای سلامتی و طول عمر اهمیت زیادی دارد. هر انسان در طول شبانه‌روز باید بین 6 تا 8 ساعت بخوابد تا بدن فرصت تقویت سیستم ایمنی داشته باشد. بسیاری از متخصصان توصیه می‌کنند برای داشتن یک زندگی سالم از هر نظر یکی از فاکتورهایی که باید حتماً آن را رعایت کنید خواب مناسب است. خواب نامناسب می‌تواند یکی از علل سرماخوردگی های مکرر باشد.

علاوه بر خواب کافی، زمان خوابیدن نیز باید مشخص باشد. بدن انسان به صورتی است که یک ساعت دارد و در ساعت‌های آخر شب که زمان خواب می‌رسد خودش را برای این کار آماده می‌کند. درصورتیکه عمداً یا سهواً خوابیدن را عقب بیندازید ساعت بدن به هم می‌ریزد که تأثیر زیادی روی سلامت شما دارد. با این توضیحات سعی کنید تا جای ممکن شب ها زودتر به رختخواب بروید و به‌اندازه کافی بخوابید.

خواب همچنین شرایطی برای بدن فراهم می‌کند تا آلودگی‌ها را جمع‌آوری و برای دفع آماده کند. به همین دلیل اولین توصیه پزشکان به افرادی که سرما خوردگی دارند استراحت است. زمانی که وارد خواب شوید بدن شروع به بازسازی سلول‌هایی جدید برای تقویت سیستم ایمنی می‌کند که در کنار دفع مواد زاید می‌تواند باعث تقویت بدن شما شود. زمانی که سیستم ایمنی بدن فعال است بخشی از انرژی آن مصرف می‌شود؛ بنابراین با خوابیدن کمک می‌کنید که انرژی برای مبارزه با بیماری مصرف شود.

استرس و فشار عصبی

استرس دشمن سلامتی است و در این موضوع شکی وجود ندارد. قرارگرفتن در شرایطی که باعث تنش فکری و روحی شما می‌شود روی سیستم گوارش و ایمنی اثرات مخربی دارد. استرس باعث می‌شود که فرایند بازسازی و تکثیر سلول متوقف یا ناقص شود. به همین دلیل علاوه بر اینکه بر طول عمر شما تأثیر دارد سلول‌های ایمنی را ضعیف‌تر و کمتر می‌کند. اگر شرایط کاری یا زندگی شما به صورتی است که باعث افزایش فشارهای عصبی می‌شود بهتر است راهی برای رهایی از آن پیدا کنید.

مصرف دارو و عوارض آن

مصرف داروهای خاص نیز یکی از علل سرماخوردگی های مکرر است و یکی از مواردی که شاید از وجود آن بی‌اطلاع باشید مصرف داروهای مختلف است. اگر بیماری خاصی داشته باشید و در طولانی‌مدت دارو مصرف کنید ممکن است تحت‌تأثیر عوارض آن باشید. یکی از عوارض داروها این است که سیستم ایمنی بدن را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند.

برای مثال داروهایی که برای درمان سندروم روده تحریک‌پذیر یا آلرژی مصرف می‌شوند از جمله این داروها هستند. پیش از مصرف هر نوع دارو با پزشک خود مشورت کنید و اگر از جمله افرادی هستید که مدام سرما می‌خورید این موضوع را با پزشک مطرح کنید.

نداشتن تحرک کافی

ورش کردن باعث می‌شود خون در بدن جریان پیدا کند و سیستم ایمنی برای مبارزه با بیماری‌ها تقویت شود. ورزش‌های هوازی از جمله این ورزش‌ها هستند که نقش زیادی در سلامت افراد دارند. محققان زیادی درباره رابطه بین ورزش‌کردن و تقویت سیستم ایمنی پژوهش کرده‌اند. علاوه براین نداشتن تحرک کافی باعث می‌شود که بدن در مقابله با بیماری‌ها ضعیف‌تر شود.

مصرف دخانیات

نیکوتین و سایر مواد مضر در سیار و مخدرهای دیگر باعث سرکوب سیستم ایمنی بدن شما می‌شود. مصرف چنین موادی هم به‌صورت مستقیم و هم غیرمستقیم بدن شما را ضعیف می‌کند. به همین دلیل باید تا جای ممکن از مصرف سیار و مانند آن دوری کنید. حتی سیگارهای الکتریکی نیز مواد شیمیایی مضر دیگری دارند که برای آسیب رساندن به سیستم ایمنی کافی است.

سبک زندگی ناسالم

به‌طورکلی سبک زندگی شما تعیین‌کننده چیزی است که شما هستید. به‌عنوان‌مثال اگر فرد سالمی می‌بینید سبک زندگی او دلیل آن است. به همین دلیل علاوه بر موارد بالا به دلایل دیگر هم فکر کنید. بسیاری از مسائل شخصی و برای هر شخص متفاوت است. برای مثال عادت‌های بد می‌تواند روی سلامت تأثیرگذار باشد و درنتیجه با فشار عصبی سیستم ایمنی بدن ضعیف شود. به همین دلیل کمی با خودتان فکر کنید و موارد منفی و مثبت در زندگی روزمره خودتان را شناسایی کنید.

 

تغییر شیوه زندگی در جامعه

بهتر است نگاهی هم به مسائل جامعه به‌عنوان یکی از علل سرماخوردگی های مکرر داشته باشیم. سازمان بهداشت جهانی در هرسال گزارش‌های زیادی در زمینه سبک زندگی انسان‌ها منتشر و تأثیر آن بر سلامت جسمی و روحی انسان را بررسی می‌کند. بیماری سرماخوردگی نیز یکی از مشکلاتی است که همیشه همراه انسان بوده است و در برنامه‌های این سازمان نیز جا دارد و ارتباط آن با سبک زندگی بررسی می‌شود.

افزایش آلودگی‌های شیمیایی در هوا و غذایی که مصرف می‌کنیم می‌تواند از جنبه‌های مختلف بر زندگی ما تأثیرگذار باشید. به همین دلیل خوب است وب‌سایت این سازمان را بررسی کنید و اطلاعات خود را در این مورد افزایش دهید. در حال حاضر شهرهای بزرگ با آلودگی‌های زیادی روبرو هستند که باعث ضعف سیستم ایمنی می‌شود. علاوه بر این آلاینده‌های موجود در هوا به روش‌های مختلف باعث انتشار ویروس سرماخوردگی می‌شود.

آلاینده‌های هوا از سوی دیگر باعث ازبین‌رفتن لایه اوزون و دیگر لایه‌های محافظ می‌شوند. در نتیجه اشعه‌های مضر آفتاب با شدت بیشتری روی بدن ما می‌تابد که علاوه بر بیماری‌های مختلف سیستم ایمنی بدن را هم تضعیف می‌کند. سازمان بهداشت جهانی درباره رابطه بین آسیب به سلول‌های ایمنی و اشعه ماورا بنفش بسیار هشدار داده است و باید آن را جدی بگیرید.

ماشینی شدن نیز یکی دیگر از مشکلات زندگی امروز است که توسط این سازمان بررسی می‌شود. قبلاً درباره عوارض ناشی از کم تحرکی توضیح دادیم و بررسی کردیم که می‌تواند باعث ضعف سیستم ایمنی شود. ماشینی شدن امور به طور غیرمستقیم یکی از علل سرماخوردگی های مکرر است.

 

آلرژی و رابطه آن با سرماخوردگی

ممکن است با وجود همه این توضیحات علائمی که دارید مربوط به سرماخوردگی نباشد و مشکل شما از حساسیت‌های خاص باشد. در شرایطی که بیشتر از دیگران عطسه، سرفه، گرفتگی صدا یا مانند آن دارید ممکن است به دلیل آلرژی باشد نه سرماخوردگی. اگر این علائم در فصل‌های خاصی از سال بیشتر است احتمال اینکه حساسیت داشته باشید بالاتر می‌رود.

حساسیت به دلایل مختلفی ممکن است وجود داشته باشد که در واقع واکنش سیستم ایمنی بدن در برابر یک محرک است. این محرک می‌تواند از طریق گرده گیاهان، حیوانات خانگی، آلودگی سطوح، آلودگی هوا و ... سیستم ایمنی بدن شما را تحریک کند. با این توضیحات بهتر است پیش از اینکه درباره سرماخوردگی ای حساسیت قضاوت کنید از یک پزشک کمک بخواهید. درصورتیکه پزشک باسابقه بیماری‌های شما آشنا باشید بهتر است و تشخیص او دقیق‌تر می‌شود.

قرار گرفتن طولانی‌ مدت در محیط داخل

طبق گفته تعدادی از محققان، قرارگرفتن طولانی ‌مدت در محیط داخل می‌تواند شانس ابتلا به سرماخوردگی‌های مکرر را بیشتر کند. در فصول سرما مردم زمان بیشتری داخل خانه هستند که باعث افزایش انتقال آلودگی می‌شود. در این شرایط بیشتر در معرض گردوغبار هستید که ممکن است باعث بروز واکنش‌های آلرژیک شود که شبیه به سرماخوردگی هستند.

روش‌های درمان سرماخوردگی

بعد از بررسی علل سرماخوردگی های مکرر بهتر است نگاهی هم به درمان این بیماری داشته باشیم. در حال حاضر هیچ دارویی برای کاهش طول درمان سرماخوردگی وجود ندارد و تنها علائم آن را کاهش می‌دهد. با وجود این، باید فعالیت‌هایی را که باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن می‌شوند حتماً انجام دهید.

مهم‌ترین مورد استراحت کافی است که قبلاً توضیح داده شد که اهمیتی برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی دارد. نوشیدن مایعات نیز یکی دیگر از روش‌های مؤثر است زیرا آب بدن را در سطح مناسب نگه می‌دارد. با این کار علاوه بر اینکه بدن قدرت خود را حفظ می‌کند سرعت دفع آلودگی نیز بیشتر می‌شود. مؤثرترین روش برای درمان سرماخوردگی بزرگسال و کودک این است که اجازه دهید سیستم ایمنی بدن کار خودش را انجام دهد.

نتیجه‌گیری علل سرماخوردگی های مکرر

در این مقاله تعدادی از مهم‌ترین علل سرماخوردگی های مکرر بررسی شد. از آنجا که افراد زیادی از این مشکل رنج می‌برند بررسی و آشنا با دلایل بروز این مشکل اهمیت زیادی دارد. همچنین توضیح داده شد که برای درمان چه راه‌حل‌هایی وجود دارد که می‌تواند برای کاهش دوره درمان مفید باشد. همچنین علائم سرماخوردگی و روش‌های پیشگیری از آن نیز بررسی شدند.

  

خرید تجهیزات پزشکی

 
این مطلب و دوست داشتین؟
ارسال شده در: اخبار پزشکی

ارسال نظر

برای ارسال نظر وارد شوید

راهنمای مجله

جدیدترین مطالب

تأثیر کیفیت سرنگ بر نتایج تزریقات در مجله پزشکی طب تولید
تأثیر کیفیت سرنگ بر نتایج تزریقات در مجله پزشکی طب تولید
39 بازدید 0 لایک

تزریق یکی از رایج‌ترین روش‌های تجویز دارو در پزشکی است که دقت و کیفیت ابزارهای مورد استفاده در آن، تأثیر مستقیمی بر...

مشاهده بیشتر
آنژیوکت برای پیرسینگ ناف چه رنگی است؟در مجله پزشکی طب تولید بخوانید
آنژیوکت برای پیرسینگ ناف چه رنگی است؟در مجله پزشکی طب تولید بخوانید
59 بازدید 1 لایک

آنژیوکت یکی از پرکاربردترین ابزارهای پزشکی است که برای دسترسی وریدی و تزریق داروها و مایعات به بدن استفاده می‌شود....

مشاهده بیشتر
گان جراحی یکبار مصرف بهتر است یا قابل شستشو؟
گان جراحی یکبار مصرف بهتر است یا قابل شستشو؟
51 بازدید 1 لایک

گان پزشکی یکی از مهم‌ترین تجهیزات حفاظتی در محیط‌های درمانی و بیمارستانی است که نقش بسیار مهمی در کاهش انتقال...

مشاهده بیشتر
سوند نلاتون چیست و در چه شرایطی استفاده می‌شود؟
سوند نلاتون چیست و در چه شرایطی استفاده می‌شود؟
46 بازدید 0 لایک

سوند از لوله‌های باریک و انعطاف‌پذیر تشکیل شده است و در مواقعی مورد استفاده قرار می‌گیرد که افراد با مشکلات دفع ادرار...

مشاهده بیشتر
تأثیر استفاده از ماسک تنفسی نانو در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی: نوآوری در حفاظت فردی
تأثیر استفاده از ماسک تنفسی نانو در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی: نوآوری در حفاظت فردی
45 بازدید 0 لایک

ماسک تنفسی محصولی است که کمک می‌کند از تنفس آلاینده‌ها در امان باشید و گردوغبار، بخار یا سموم شیمیایی وارد شش‌های شما...

مشاهده بیشتر