چشم پزشکی به چه معناست ؟
یکی از شاخههای علم پزشکی، چشمپزشکی است. یکی از مهمترین و حیاتیترین اندامهای بدن چشمها هستند. ما بهوسیلهی چشمانمان همهی امور را درک میکنیم. اگر چشمانمان دچار اختلال شوند بسیاری از کارهایمان هم تحتالشعاع قرار میگیرند. سلامت این اندام در بدن بسیار مهم است. چشم یکی از محدود اندامهایی است که بهمحض بروز اختلال در آن متوجه تغییراتش شده و در پی درمان آن هستیم.
تجهیزات چشم پزشکی چیست ؟
وسایل و تجهیزاتی که برای معاینه، تشخیص و درمان بیماریهای چشمی مورداستفاده قرار میگیرند را تجهیزات چشمپزشکی میگویند. این تجهیزات توسط مهندسین پزشکی و با دقت بالا طراحی و ساخته میشوند. یک مهندس پزشکی برای ساخت انواع لوازم پزشکی نیازمند تسلط بر علم پزشکی است. بدون دانش کافی نمیتوان وسیلهای را طراحی کرد که کارآمد و مؤثر باشد. یک مهندس پزشکی قبل از ساخت لوازم ابتدا علم آن را یاد میگیرد.
وسایل و ابزار بسیاری در علم چشمپزشکی طراحی و تولیدشدهاند که به کمک آنها بیماریهای پزشکی شناختهشده و سپس درمان میشوند. یکچشم پزشک نیازمند وسایل بسیاری است که باید آنها را تهیه و خرید نماید.
برای خرید تجهیزات پزشکی در کنار یک پزشک حتماً میبایست یک مهندس پزشکی نیز حضورداشته باشد تا از سلامت و درستی وسایل اطمینان کامل حاصل نماید. اگر وسایلی که یکچشم پزشک در مطب خود استفاده میکند دچار مشکل باشند هرگز پزشک و متخصص به نتیجه درستی برای تشخیص و درمان بیماری نمیرسد و چهبسا آن را غلط متوجه شود. پسخرید تجهیزات و وسایل مطمئن گامی مهم در این علم به شمار میآید. همواره در بیمارستانها و مراکز بهداشتی عمومی در کنار پزشکان مهندسین پزشکی نیز حضور دارند تا صحت دستگاههای پزشکی را تائید کنند. در ادامهی مطلب به معرفی انواع تجهیزات پزشکی میپردازیم.
انواع تجهیزات چشم پزشکی
برای علم پزشکی وسایل متنوع و زیادی طراحی و تولیدشدهاند. انواع وسایل چشمپزشکی عبارتاند از:
1)اسلیت لمپ،2) اتورفرکتوکراتومتر،3)لنزومتر دستی،4) انزومتر دیجیتال،5)بیومتری-پاکیمتری، 6) افتالمسکوپ-متین اسکوپ
7)پریمتری 8)، تونومتر-تونومتر شیوتز، 9)تونومتر تماسی،10) چارت پروژکتور،11) چارت اسنلن،12)فیکوویترکتومی،13)فرم عینک بزرگسال و اطفال،14) فیکو،15)میکروسکوپ جراحی چشم،16) اتو رفراکتومتر،1جعبه عینک، 18) بینائی سنجی.
1) اسلیت لمپ: این دستگاه وسیلهای است که برای معاینه چشمها مورداستفاده قرار میگیرد. این دستگاه طوری طراحیشده که بهوسیله آن صورت را جلوی دستگاه قرار میدهیم. چشمها جلوی لولهی استپ قرارگرفته و پیشانی را روی قسمت پایینی قرار میدهیم. سپس پزشک از آنطرف دستگاه به معاینه میپردازد. این دستگاه برقی است و سیمهای آن باید دور از دسترس بیماران باشد. همچنین این دستگاه باید همیشه تمیز باشد.
2) اتورفرکتوکراتومتر: این دستگاه وسیلهای است که با استفاده از آن درصد خطای چشمی مانند دوربینی، نزدیکبینی، دوبینی و ...را اندازهگیری میکنند
3) لنزومتر دستی: این دستگاه وسیله است که در بسیاری از عینکسازیها و مطبهای چشمپزشکی کاربرد دارد. این دستگاه برای سنجش عدسی چشم مورداستفاده قرار میگیرد و از قطعات بسیار زیادی تشکیلشده است.
4) انزومتر دیجیتال: این دستگاه وسیلهای برای سنجش عینکها استفاده میشود. با استفاده از این دستگاه دوبینی، عدسی و. قابلاندازهگیری است.
5) بیومتری-پاکیمتری: این دستگاه وسیله است که با استفاده از آن محاسبهی ضخامت قرنیه، اندازهگیری طول قدامی- خلفی چشم، ضخامت عدسی چشم و محاسبه قدرت عدسیهای داخل چشمی جهت انجام عمل آبمروارید صورت میگیرد.
6) افتالمسکوپ-متین اسکوپ: با استفاده از این دستگاه میتوان سلامت رتین و محفظه ویتروس را تعین کرد. افرادی که دچار سردردهای ناشی از چشم میشوند با استفاده از این دستگاه مورد معاینه قرارگرفته تا بیماریشان تشخیص داده شود.
7) پریمتری: با استفاده از این دستگاه میدان بینایی موردسنجش قرار میگیرد.
8) تونومتر-تونومتر شیوتز: با استفاده از این دستگاه قرنیه چشم موردسنجش قرارگرفته و میزان فشار داخل چشم اندازهگیری میشود.
9) تونومتر تماسی: این دستگاه نیز میزان فشار داخل چشم را اندازه میگیرد تنها نوع استفادهی آنها متفاوت است اما هدف هر دو دستگاه یکی است.
10) چارت پروژکتور: چارت پروژکتور وسیلهای است که برای نمایش انواع تصاویر و تست های بینایی بر روی پرده و یا دیوار به کار میرود، کاربرد چارت پروژکتور در سنجش میزان دید و بررسی دید دوچشمی و اندازهگیری حدت (تیزبینی) بینایی مورداستفاده قرار میگیرد.
11) اسنلن چارت: این دستگاه وسیلهای است که به کمک آن حدت بینایی موردسنجش قرار میگیرد.
12) فیکوویترکتومی: این دستگاه وسیلهای است که در عملهای جراحی مورداستفاده قرار میگیرد و در حین عمل تصاویر رادیوگرافی تهیهکرده و در اختیار پزشک قرار میدهد. این دستگاه دقت جراحیهای پزشکی را بالا میبرد.
13) فرم عینک بزرگسال و اطفال: عینکی که اطفال استفاده میکنند باید بسیار سبک باشد که بر روی بینی آنها سنگینی نکند. فرم آن باید قابلیت خم شوندگی داشته باشد و انعطافپذیر باشد. همچنین دستهی این عینک باید طوری باشد که کاملاً دو گوش بپیچد و از افتادن آن جلوگیری شود. همچنین این عینک باید طوری باشد که برای چشم مضر نباشد و باعث تقویت آنها باشد. برای بزرگسالان نیز همینطور است اما آنها محدودیتی در انتخاب نوع فرم و دستهی عینک ندارند.
14) فیکو: این دستگاه برای عمل آبمروارید استفاده میشود.
15) میکروسکوپ جراحی چشم: این دستگاه برای بزرگنمایی اجزای داخلی چشم به هنگام جراحی استفاده میشود. پزشک با استفاده از این دستگاه عیوب چشمی را موردبررسی قرار داده و دقیقتر آزمایش و جراحی میکند.
16) اتو رفراکتومتر: این دستگاه با استفاده از فنّاوریهای پیشرفته جهت تشخیص عیوب انکساری و آستیگماتیسم مورداستفاده قرار میگیرد.
17) جعبه عینک: جعبه وسیله ایست که عینک در آن قرار میگیرد. این وسیله برای نگهداری عینک استفاده میشود و از شکستن و خراش برداشتن شیشه و دستهی آن جلوگیری میکند.
18) بیناییسنجشی: این دستگاه برای سنجش سطح بینایی چشم مورداستفاده قرار میگیرد و با استفاده از آن انواع بیماریها و عیوب چشمی تشخیص داده میشود.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید