دمای طبیعی بدن انسان در حدود 37 درجه سانتیگراد است. ایجاد تغییر در این دمای طبیعی بدن، نشان دهنده وجود یک مشکل یا اختلال در بخشهایی از بدن افراد است. یکی از این تغییرات دمایی در بدن که شاید هیچ کس نباشد که آن را تجربه نکرده باشد، تب است. تب را میتوان یک نوع مکانیسم محافظتی بدن دانست و در واقع پاسخی است که بدن به آسیب پیش آمده میدهد. در واقع میتوان اینگونه بیان کرد که آغاز فرایند درمان طبیعی توسط مکانیسمهای طبیعی بدن با تب نشان داده میشود. پایین آوردن تب درمانی است که در این لحظات برای بیمار به کار میرود. در ادامه و در عناوین زیر با ما همراه باشید:
- علائم و نشانههای تب
- راههای پایین آوردن تب
- سخن پایانی

علائم و نشانههای تب
از زمانی که تب سنج دمای بدن شما را بالاتر از 37 درجه نشان میدهد، بدین معنی است که دمای بدن شما از حالت نرمال خارج شده یا به اصطلاح شما تب کردهاید. تب نشان دهنده شروع مبارزه بدن در مقابل عوامل بیماری زا است. وجود تب در بدن فرد بیمار به حرکت گلبولهای سفید خون کمک میکند که عوامل بیماری زا و مهاجم را نابود نماید. اگر درجه تب خیلی زیاد نباشد، میتوان با استفاده از داروهای خانگی برای درمان و رفع آن اقدام کرد، اما برای پایین آوردن تب اورژانسی بزرگسالان باید از راهکارهای دیگری استفاده کنید. اگر علائم زیر را داشتید، باید اقدام به پایین آوردن تب اورژانسی کنید.
- دمای بدن بیشتر از 38 درجه
- وجود لرز، سردی و تکان خوردن
- احساس درد در عضلات و مفاصل
- وجود سردرد
- ایجاد عرق متناوب
- افزایش سرعت ضربان یا تپش قلب
- برافروختگی و قرمزی پوست
- احساس سرگیجه و یا گیجی
- وجود ضعف بدنی
- در تب بالای 40 درجه علائم تشنج، توهم و یا سردرگمی رخ میدهد.
معرفی انواع تب سنج دیجیتالی و اهمیت آن در روند مراقبت از بیمار
راههای پایین آوردن تب
روشهای زیر در درمان تب و در مواقعی که فرد دارای تب خفیف است، توصیه میگردد:

اولین و مهمترین راه برای درمان تب خفیف، استراحت کافی است. در شرایطی که بدن دچار تب میشود، مکانیسم دفاعی بدن نیز فعال خواهد شد. به این ترتیب، استراحت کافی باعث میشود که این مکانیسم دفاعی بهتر عمل کند.
استفاده از کمپرس سرد برای کاهش تب و به خصوص برای تبهایی که بیشتر از 39 درجه هستند، بسیار لازم و ضروری است. به این منظور میبایست کمپرس آب سرد را بر روی پیشانی بیمار قرار دهید. همچنین استفاده از حوله نمدار و یا اسفنج مرطوب نیز بر روی پیشانی بسیار مؤثر خواهد بود. برای ایجاد حالت آرام بخش به بیمار میتوانید چند برگ اسطوخودوس به آب اضافه کنید. علاوه بر این، حمام کردن با آب ولرم نسبتاً خنک نیز باعث کاهش دادن دمای بدن خواهد شد.
علیرغم اینکه فرد بیمار در هنگام تب، لرز نیز دارد، سعی کنید از پوشاندن بیش از حد بیمار توسط پتو و لباس زیاد خودداری کنید. همچنین بهتر است هوای محیط را خنک و مرطوب نگه دارید. روشن کردن دستگاههای خنک کننده هوا نیز میتواند برای پایین آوردن تب اورژانسی کودکان مؤثر باشد.

بدن فرد بیمار به دلیل تب بالا، آب زیادی را از دست خواهد داد. برای درمان تب لازم است که بیمار مایعات فراوان بنوشد. بهتر است در برنامه غذایی شخص تب دار، انواع آبمیوه، سوپ و سبزیجات بگنجانید، چراکه مصرف این نوع خوراکیها برای درمان تب بسیار مفید خواهند بود.
یکی از مهمترین داروهای گیاهی برای برطرف نمودن تب، استفاده از برگهای ریحان است. برگهای ریحان علاوه بر اینکه باعث کاهش درجه حرارت بدن میشوند، درد را نیز تسکین میدهند. مصرف برگ ریحان میتواند یک داروی خانگی عالی برای پیشگیری و درمان تبهای فصلی باشد.
اگر میخواهید بدانید برای پایین آوردن تب چی خوبه، باید بگوییم مصرف آب لیموترش تازه به همراه نصف لیوان آب و مقداری عسل، یک نوشیدنی مناسب برای افراد تب دار است. همچنین مصرف آب لیموی شیرین و تازه نیز در کاهش التهاب و عطش فرد تب دار مؤثر بوده و در پایین آوردن تب اورژانسی نقش مهمی دارد.
در صورتی که درجه تب در فرد بیمار بسیار بالا باشد و یا اینکه بیشتر از چند روز و به صورت مداوم تب فرد قطع نشود، ضروری است که به پزشک مراجعه نموده و درمان تب را از طریق دارو پیگیری کنید. مصرف برخی از قرصها و داروهای تب بر مانند استامینوفن و ایبوپروفن به صورت قرص و شیاف و قرص آسپرین از رایجترین داروهای شیمیایی برای درمان تب هستند.
روش درمان تب و لرز در خانه
سخن پایانی
اولین نشانههای بیماری عفونی و التهابی، تب و بالا بودن دمای بدن است. در بیشتر مواقع میتوان تب را در خانه با استفاده از تبسنج دیجیتال اندازه گرفت و بدون مراجعه به پزشک درمان کرد. در این مقاله راههای پایین آوردن تب اورژانسی را عنوان کردیم که انجام تمامی آنها در خانه عملی است. با این حال، برای اطمینان از درمان تب باید آن را به طور مداوم با تب سنج کنترل کنید. برای خرید انواع تب سنج جیوهای و دیجیتالی به صفحه تجهیزات پزشکی خانگی مراجعه نمایید.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید