پزشکی هسته ای چیست و چه کاربردی دارد؟

1318 بازدید 5 لایک
 

پزشکی هسته ای چیست؟

پزشکی هسته ای، علم تصویر برداری و عکس برداری از بدن انسان، با استفاده از روش هایی نوین و پیشرفته می باشد. این تصویر برداری با استفاده از موادی به نام رادیو دارو و رادیو ایزوتوپ ها صورت می گیرد و در نتیجه می توان گفت که روشی جدید برای عکس برداری و تشخیص انواع بیماری ها در بدن افراد می باشد. جالب است بدانید که پزشکی هسته ای می تواند در تشخیص و آنالیز بافت های بدن و همچنین روند بیماری در بدن افراد کمک بزرگی کند و در حقیقت روش کار جالبی نیز دارد.

نحوه عملکرد پزشکی هسته ای چگونه است؟

در واقع نحوه عملکرد و روش تصویر برداری در علم پزشکی هسته ای بسیار جالب می باشد. برای انجام تصویر برداری ها، ابتدا داروی مخصوصی که برای تصویر برداری وجود دارد (رادیو دارو) را وارد بدن بیمار می کنند. این دارو ها به همراه مواد رادیو اکتیو ترکیب می شوند و نتیجه آن ماده ای است که به راحتی در بدن قابل رد یابی است و با قرار دادن آن در محدوده و قسمت مشخصی از بدن، عمل تصویر برداری به سادگی صورت می گیرد. در واقع باید اضافه کنیم که دارو های پزشکی هسته ای، نشان دار هستند و به سادگی می توان آن را در نقطه ی مورد نظر در بدن انسان قرار داد. پس از تجمع این ماده دارویی در بدن، باقی کار بسیار ساده است و با کمک دوربین های مخصوص عمل تصویر برداری صورت می گیرد.

به بیان بهتر در پزشکی هسته ای هنگامی که ماده رادیو دارو وارد بدن انسان شد، دقیقا در نقطه ای مشخص و تعیین شده در بدن انسان قرار می گیرد. پس از تجمع این ماده در آن نقطه، و گذشت مدت زمانی مشخص، این ماده شروع به عملیات می کند. به این صورت که ابتدا پرتوهای گاما از این دارو تابش می شود و به محیط اطراف آن نقطه از بدن می تابد. سپس با استفاده از دستگاه های مخصوص که برای تصویر برداری در صنعت پزشکی هسته ای تولید شده است، تصاویری از همان محیط ثبت و ضبط می شود. این تصاویر نشان دهنده عملکرد فیزیکی آن عضو می باشند.

نحوه ورود رادیو دارو به بدن

شاید برایتان سوال شده باشد که این ماده رادیواکتیوی چگونه وارد بدن انسان می شود. برای پاسخ به این سوال باید اشاره کرد که برای انجام پزشکی هسته ای روش های مختلفی برای ورود رادیو دارو و رادیو ایزوتوپ به بدن وجود دارد. برای وارد کردن این ماده به بدن انسان از طریق وریدی، استنشاقی و همچنین خوراکی اقدام می کنند و در نهایت به سادگی اقدام به تصویر برداری می کنند.

این روش درمانی چگونه به تشخیص بیماری کمک می کند؟

در پزشکی هسته ای رادیو دارو ها و مواد رادیواکتیو وارد شده در بدن، تصاویری را از بخش مورد نظر در بدن نشان می دهد. به کمک این تصاویر به خوبی می توان تشخیص داد که عملکرد اعضای بدن در چه حدی است و حتی در برخی مواقع، به سرعت و قبل از شیوع بیماری ای خطرناک مانند سرطان از پیشرفت این بیماری جلوگیری کرد. در واقع می توان گفت که با استفاده از علم پزشکی هسته ای و پس از تصویر برداری از عضو ها عملکرد بدن انسان مورد بررسی قرار می گیرد و آنالیز می شود.

مزایای پزشکی هسته ای

جالب است بدانید که در علم پزشکی هسته ای، برای هر کدام از نقاط و بخش های بدن، یک نوع رادیو داروی مخصوص وجود دارد. علاوه بر این لازم به ذکر است که با توجه به نوع بیماری و تشخیص متخصص، باید دوز مشخصی از این دارو وارد بدن انسان شود. برای درک بهتر باید اشاره کنیم که اگر قرار باشد از یک عضو خاصی از بدن مانند قلب تصویر برداری شود، در ابتدا باید رادیو داروی مخصوص قلب انتخاب شود تا در نهایت، تصویر برداری به بهترین شکل در بدن صورت گیرد.

با کمک پزشکی هسته ای و تصویر برداری از قلب انسان، می توان اطلاعات بسیار مفیدی در خصوص این عضو مانند جریان خون موجود در رگ ها و عضله های بدن، و به ویژه میزان بافت ها و وجود یا عدم وجود بافت های زنده در دیواره این عضو را دریافت کرد. یک پزشک با کمک اطلاعات استخراج شده از علم پزشکی هسته ای می تواند تصمیمات مناسبی برای درمان بیمار و یا نحوه درمان ایشان بگیرد. علاوه بر این جالب است بدانید که با استفاده از پزشکی هسته ای می توان نحوه ی عملکرد و واکنش بدن فرد بعد از انجام درمان های مختلف را نیز مورد بررسی قرار داد و متوجه شد که آیا این روش مفید بوده و یا روند درمان دچار مشکل است یا خیر؟

به طور کلی می توان گفت که پزشکی هسته ای یکی از سریع ترین و موثر ترین روش ها برای تشخیص و مشاهده نحوه عملکرد اعضا در بدن می باشد.

 
این مطلب و دوست داشتین؟
ارسال شده در: اخبار پزشکی

ارسال نظر

برای ارسال نظر وارد شوید

راهنمای مجله

جدیدترین مطالب

مقایسه بالش‌های طبی مموری فوم و لاتکس
مقایسه بالش‌های طبی مموری فوم و لاتکس
11 بازدید 0 لایک

انتخاب یک بالش طبی مناسب تأثیر چشمگیری بر کیفیت خواب و راحتی شما خواهد داشت. امروزه انواع مختلفی از این محصولات در...

مشاهده بیشتر
تأثیر مواد سازنده شیشه شیر بر سلامت نوزاد: پلاستیک، شیشه یا استیل؟
تأثیر مواد سازنده شیشه شیر بر سلامت نوزاد: پلاستیک، شیشه یا استیل؟
36 بازدید 0 لایک

انتخاب شیشه شیر مناسب یکی از دغدغه‌های اصلی والدین در تغذیه نوزاد است. این وسیله نه‌تنها باید کاربردی و راحت باشد،...

مشاهده بیشتر
تأثیر ارتفاع مناسب عصا بر سلامت کاربران: چگونه ارتفاع عصا را تنظیم کنیم؟
تأثیر ارتفاع مناسب عصا بر سلامت کاربران: چگونه ارتفاع عصا را تنظیم کنیم؟
53 بازدید 0 لایک

عصا یکی از تجهیزاتی است که برای کمک به تسهیل حرکت کسانی که به دلایل مختلف دارای مشکلات حرکتی و تعادلی، نابینایان و...

مشاهده بیشتر
واترجت دندان چیست و آیا جایگزین مسواک و نخ دندان می‌شود؟
واترجت دندان چیست و آیا جایگزین مسواک و نخ دندان می‌شود؟
53 بازدید 0 لایک

رعایت بهداشت دهان و دندان یکی از مهم‌ترین فاکتورهای سلامت عمومی بدن است. چون نه‌تنها از پوسیدگی و بیماری‌های لثه...

مشاهده بیشتر
تأثیر کیفیت سرنگ بر نتایج تزریقات در مجله پزشکی طب تولید
تأثیر کیفیت سرنگ بر نتایج تزریقات در مجله پزشکی طب تولید
72 بازدید 0 لایک

تزریق یکی از رایج‌ترین روش‌های تجویز دارو در پزشکی است که دقت و کیفیت ابزارهای مورد استفاده در آن، تأثیر مستقیمی بر...

مشاهده بیشتر