اسپاسم عضلانی چیست؟
اسپاسم یا گرفتگی عضلات به حالت انقباض دردناک و مداوم ماهیچه های بدن گفته می شود. که باعث سفت شدنو متورم شدن عضله های بدن می شود. و در مواردی کشیدگی عضلانی باعث پارگی میکروسکپی در تارهای عضلانی می شود. این عارضه برای قسمت های مختلف از بدن قابل پیش بینی است.شایع ترین گرفتگی عضلات در ماهیچه های دست و پا و ماهیجه های روده و معده رخ می دهد. این انقیاض ممکن است کمتر از یک دقیقه یا چند روز ادامه داشته باشد. که این عارضه در بیشتر موارد با چند دقیقه ماساژ دادن ناحیه ی که در آن احساس درد می کنید بهبود می بخشد. اما ممکن است بعضی از گرفتگی ها نشانه ای برای بررسی سلامت بدن باشد و به طول بی انجامد. در این شرایط باید به پزشک مراجعه کنید.
اسپاسم عضلاتی به دلایل زیادی رخ می دهد که بسته به عامل ایجاد کننده اسپاسم، درمان های متفاوتی وجود دارد:
اسپاسم عضلانی ناشی از بیماری ها سیستم عصبی
بیماری های عصبی عضلانی مانند سکته ی مغزی و ام اس با درگیر شدن سیاتیک می توانند از علت های گرفتگی عضله باشند. تسکین درد این نوع اسپاسم نیاز به درمان های جدی دارد. که ممکن است با جراحی و یا با فیزیوتراپی و کاردرمانی و یا استفاده از درمان دارویی باشد.
اسپاسم عضلانی ناشی از بیماری های روحی روانی
فردی که از مشکلات روحی روانی یا عصبانیت شدید و یا افسردگی رنج می برد در معرض ابتلا به گرفتگی مکرر عضلانی می باشد که برای درمان باید ابتدا عامل ایجاد کننده را با مراجعه به پزشک رفع کند.
اسپاسم های ناشی از کم آبی بدن
اب عنصری حیاتی برای عضلات بدن به شمار می رود و کمبود آن از دلایل ایجاد گرفتگی عضلات می باشد. این نوع گرفتگی با نوشیدن زیاد آب قابل درمان و پیشگیری است و نیازی به مراجعه به پزشک ندارد. این گرفتگی بیشتر در مناطقی با آب و هوای گرم اتفاق می افتدو در مواردی می تواند نشانه ی گرمازدگی باشد.
اسپاسم های عضلانی ناشی از تیروئید
کم کاری تیرئید یکی از مشکلات شایع به ویژه برای بانوان می باشد، یکی از علائم مشکلات تیروئیدی گرفتگی مکرر عضلات می باشد که برای درمان این نوع گرفتگی باید به پزشک مراجعه کنید.
اسپاسم های ناشی از فعالیت های ورزشی
شایع ترین گرفتگی عضلات و خستگی، با فعالت های ورزشی اتفاق می افتد. این عارضه بیشتر برای افراد مبتدی رخ می دهد. رعایت نکردن اصول اولیه برای ورزش باعث بروز آسیب به بدن و به خطر افتادن سلامتی می شود. گرفتگی عضلانی به دلیل گرم نکردن بدن قبل از ورزش وسرد نکردن در پایان ورزش، فشار بیش از حد به عضلات، بلند کردن وزنه های سنگین ایجاد می شود. این نوع گرفتگی عضلات ممکن است به 2 صورت، خفیف و شدید باشد. برای جلوگیری از این نوع گرفتگی دوش آب گرم و استفاده از سونا و جکوزی و همچنین ماساژدرمانی و یا انجام حرکات کششی قبل از شروع به ورزش یا هر فعالیت سنگینی، از جمله موارد موثر می باشد.
اگر به هر دلیلی دچار اسپاسم یا کشیدگی عضله شده اید با انجام چند تکنیک در منزل می توانید به کاهش درد حاصل این عارضه تسریع ببخشید. برای کمک به بهبود درد می توانید کارهای زیر را انجام دهید:
بدن خود را حرکت دهید
ممکن است در این شرایط تمایلی به حرکت دادن عضله ی آسیب دیده نداشته باشید، اما یک پیاده روی ساده می تواند باعث شل شدن و تحریک جریان خون، وباعث اکسیژن رسانی و کاهش درد عضلانی شود.
حرکات کششی انجام دهید
کشش عضله را به صورت یکنواخت به مدت 20 تا 30 ثانیه انجام دهید تا عضله خودش را آزاد کند.
آب بنوشید
کم آبی باعث به وجود آمدن کشیدگی در عضله ها می شود. پس تا می توانید خود را از نوشیدن مایعات محروم نکنید.
استفاده از یخ
استفاده از یخ به کاهش درد عضلاتی کمک میکند. آب سرد با افزایش جریان خون درد را می شکند و روند بهبود را با سرعت بیشتری انجام می دهد.
عضلات را تحریک کنید
می توانید از ترفند فلاشینگ نیز استفاده کنید . ابتدا به مدت 2 دقیقه روی عضله ی آسیب دیده آب داغ بریزید و سپس بدون معطلی حدود 30 ثانیه آب سرد را جایگزین کنید. این کار را چند بار انجام دهید. این کار باعث باز و بسته شدن رگ های خونی می شود. که با خارج شدن لاکتیک اسید، به بهبود درد در عضله کمک می کند.
پروتئین به کاهش درد عضلانی کمک می کند
مصرف پروتئین عملکردهای مهم و مختلفی در بدن دارد. پروتئین باعث پرورش عضلات می شود که می تواند به روند درمان سرعت ببخشد.
مصرف مکمل های منیزیم و پتاسیم
مصرف ترکیبات منیزیم و پتاسیم برای برطرف کردن گرفتگی عضلات کمک کننده است. که این امر باید با تجویز پزشک انجام یابد و از مصرف خود سرانه ی مکمل های غذایی پرهیز کنید.
و در مواردی استفاده از داروهای طب سنتی به دلیل گرمو خشک بودن این داروها، تاثیر سردی و رطوبت مفاصل را از بین برده و در درمان اسپاسم عضلانی و گرفتگی عضلات مفید است.
پیشگیری از گرفتگی یا اسپاسم و خستگی عضله:
کشیدگی یا اسپاسم عضلات روی نواحی مختلفی از بدن تاثیر می گذارد. در اینجا چند راه کار را به شما معرفی می کنیم تا دچار این عارضه ی درد ناک نشوید:
سطح آمادگی جسمانی خود را افزایش دهید.
گرم کردن و سرد کردن بدن در هنگام ورزش یا فعالیت هایی که باعث فشار آوردن به عضله ها می شود.
حرکات کششی و انعطاف پذیر انجام دهید.
از کفش و تجهیزات ورزشی مناسب و با کیفیت استفاده کنید.
اگر در هنگام فعالیت یا ورزش احساس درد داشتید، از ادامه ی فعالیت صرف نظر کنید.
روس سطح صاف و هموار به ورزش کردن بپردازید.
خوردن تغذیه تا 30 دقیقه بعد از ورزش،و فراموش شدن آن به معنای از بین کل رفتن فعالیت است.
مدام از پزشک خود برای انجام ورزش و فعالیت های سنگین مشاوره بگیرید.
مشخصات و خرید وسایل تقویت عضلات
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید