ونتیلاتورها و اکسیژنسازها نقش بزرگی در صنعت پزشکی دارند. اکثر ما بیمارانی را دیدهایم که مجبور شدهاند در حین انجام عمل جراحی یا حتی زمانی که تحت برخی درمانهای دیگر هستند، از دستگاه تنفس مصنوعی استفاده کنند.
با وجود عواملی مانند کویید 19، آلودگی هوا و افزایش مصرف دخانیات، این روزها مشکلات ریوی برای بسیاری از افراد تبدیل به یک معضل جدی شده است همین مساله تقاضا برای استفاده از دستگاه اکسیژن ساز و ونتیلاتور را افزایش داده است. بنابراین اگر میخواهید بدانید تفاوت ونتیلاتور و اکسیژنساز در چیست و کدام یک را باید انتخاب کنید، تا انتهای این مقاله از طب تولید با ما همراه باشید. آنچه در این مقاله میخوانید:
- ونتیلاتور چیست؟
- اکسیژنساز چیست؟
- تفاوت ونتیلاتور و اکسیژنساز چیست؟
- جدول تفاوت ونتیلاتور و اکسیژنساز
- سخن پایانی

دستگاه ونتیلاتور چیست؟
ونتیلاتور وسیلهای است که به داشتن فرآیند تنفس خوب کمک میکند. این دستگاه اکسیژن را به ریهها پمپاژ کرده و باعث میشود بیمارانی که مشکلات ریوی و تنفسی دارند، به راحتی نفس بکشند. ونتیلاتورها اغلب در حین انجام عمل جراحی یا در شرایطی که بیمار بیهوش میشود و ممکن است تنفس بدون این دستگاه برای او مشکل باشد، استفاده میشوند. گاهی اوقات به این دستگاهها ماسک تنفسی نیز میگویند و عمدتاً در ICU استفاده میشوند.
دستگاه اکسیژنساز چیست؟
هنگامی که بیمار دچار مشکل شدید در تنفس یا مشکلی مانند نارسایی کامل سیستم تنفسی دارد، بدن او از اکسیژن محروم میشود. در چنین حالتی ممکن است بدن آنها نتواند عملکردهای خود را به درستی انجام دهد. خرید دستگاه اکسیژنساز به تسکین مشکلات این بیماران کمک مینماید. این دستگاهها اکسیژن موجود در محیط را استخراج میکنند و تمام ناخالصیهای دیگر را فیلتر کرده و اکسیژن غلیظی را به بیمار میدهند. بنابراین سطح اکسیژن خون بیماران بالا میرود و سایر اندامهای بدن به درستی وظایف خود را انجام میدهند.
طرز استفاده و نگهداری از دستگاه اکسیژن ساز
تفاوت ونتیلاتور و اکسیژنساز چیست؟

1. تفاوت ونتیلاتور و اکسیژنساز در عملکرد:
دستگاه ونتیلاتور اختلاف فشار مشخصی را بین راه هوایی و آلوئولها یا کیسههای هوایی که در ابتدای شش هستند، ایجاد میکند. به این ترتیب هم راه هوایی مسدود شده باز میماند و هم تهویه آلوئولی که مربوط به مبادله اکسیژن با گازهای خون است،با صدای ضعیف افزایش مییابد تا ریههای بیمار به خوبی کار کنند. این وسیله عملاً به بیماران کمک میکند، به خوبی نفس بکشند.
عملکرد دستگاه اکسیژنساز عمدتاً به این صورت است که اکسیژن و نیتروژن موجود در هوا را بوسیله کمپرسور هوا از هم جدا میکند. در نتیجه اکسیژن با غلظت بالایی در این دستگاه تولید میشود. این دستگاه به خودی خود جایگزین تنفس مصنوعی نیست. بلکه به سادگی اکسیژن غلیظ را برای انسان فراهم میکند تا در صورت داشتن تنگی نفس، بتواند راحتتر نفس بکشد.
2. تفاوت ونتیلاتور و اکسیژنساز در نوع بیمارانی که از آنها استفاده میکنند:
دستگاه ونتیلاتور برای افرادی که نمیتوانند به راحتی نفس بکشند یا نمیتوانند به تنهایی نفس بکشند مناسب است. کسانی که باید از این دستگاه استفاده کنند، علائمی دارند که عبارتند از: خروپف خواب، سندرم آپنه خواب، نارسایی قلبی ریوی، بیماران مبتلا به اختلال عملکرد تنفسی، نارسایی قلبی، نارسایی تنفسی، بیماران مبتلا به بیماریهای سیستم عصبی حرکتی و غیره.
دستگاههای اکسیژنساز عمدتاً برای اکسیژن درمانی و مراقبتهای بیماران ریوی مناسب هستند. بیمارانی که از این دستگاه استفاده میکنند، عبارتند از: افرادی که مستعد هیپوکسی هستند و به مدت طولانی مشغول کارهای ذهنی خواهند بود، افراد میانسال و مسن، زنان باردار، بیماران هیپوکسی که در ارتفاعات زندگی میکنند و سایر افرادی که نیاز به اکسیژن درمانی دارند، مانند افراد ضعیف و بیمار.
همچنین کسانی که ایمنی بدن پایینی دارند و یا دچار گرمازدگی، مسمومیت با گاز، مسمومیت دارویی و غیره شدهاند نیز باید از اکسیژنساز استفاده نمایند.

3. تفاوت ونتیلاتور و اکسیژنساز در کاربرد:
نقش ونتیلاتور حفظ تنفس روان بیمار است. به عنوان مثال، ونتیلاتورهای خانگی، ونتیلاتورهای پزشکی و ونتیلاتورهای تهاجمی وجود دارند. انواع مختلف ونتیلاتورها در واقع هدف یکسانی دارند، یعنی حفظ تنفس راحت بیمار.
نقش اکسیژنساز افزایش غلظت اکسیژن است. به عنوان مثال، میزان اکسیژن در هوای معمولی ما 21 درصد است، بنابراین این دستگاه با فیلتر کردن هوا، اکسیژن مورد نیاز بیمار را فراهم مینماید. این دستگاه میتواند غلظت اکسیژن را به حدود 90 درصد برساند که برای استنشاق توسط بیمار مناسب است.
4. تفاوت ونتیلاتور و اکسیژنساز در برطرف کردن نیاز بیمار:
دستگاه اکسیژن ساز، اکسیژن پزشکی را با غلظت بیش از 90 درصد فراهم مینماید و بیمار با اتصال ماسک تنفسی خود به لوله اکسیژن، این غلظت بالای اکسیژن را وارد ریه خود میکند.
ونتیلاتور مقدار مشخصی فشار را فراهم مینماید که میتواند راه هوایی بیمار را باز کند، میزان کار عضلات تنفسی انسان را کاهش دهد و به بیمار اجازه میدهد با تلاش کمتری هوا را استنشاق کرده و دی اکسید کربن را از بدن خود خارج نماید. بیمارانی که نیاز به استفاده از ونتیلاتور دارند، بیماری شدیدتری دارند و عملکرد تنفسی بدتری دارند. ونتیلاتور و مولد اکسیژن را میتوان با هم برای بهبود علائم تنگی نفس بیمار استفاده کرد!
معرفی و بررسی انواع دستگاه کمک تنفسی
جدول تفاوت ونتیلاتور و اکسیژنساز
ویژگی
|
ونتیلاتور
|
اکسیژنساز
|
نحوه کار
|
تولید فشار مناسب هوا برای بازگشایی راه تنفس بیمار
|
تولید اکسیژن غلیظ برای تنفس بهتر بیمار
|
عملکرد
|
تسهیل ورود و خروج هوا ریه بیمار
|
بالا بردن سطح اکسیژن خون بیمار
|
مزیت
|
کنترل پارامترهای تنفس- مناسب برای شرایط بحرانی بیمار
|
مناسب برای استفاده طولانی مدت
|
نوع درمان
|
تهاجمی، ممکن است به لولهگذاری برای دسترسی مستقیم به راه هوایی باشد.
|
غیر تهاجمی
|
قابلیت حمل
|
اغلب ندارند و در محیط بیمارستانی استفاده میشوند.
|
قابل حمل هستند و در منزل استفاده میشوند.
|
منبع انرژی
|
برق- باتری
|
برق- باتری
|
نحوه استفاده
|
برای استفاده نیاز به متخصص آموزش دیده دارد.
|
استفاده آسان بدون آموزش اولیه دارد.
|
معرفی بهترین برندهای دستگاه اکسیژن ساز خانگی

سخن پایانی
اکنون با تفاوت ونتیلاتور و اکسیژنساز آشنا شدید و دانستید چه موقع باید هر کدام را انتخاب نمایید. نکته نهایی که گفتن آن خالی از لطف نیست تهیه این دستگاههای پزشکی است.
از آنجا که تنفس یکی از مهمترین وظایف بدن برای حفظ سلامتی است، با توجه ویژهای به صحیح بودن فرآیند تنفس داشته باشید. به همین دلیل، تهیه دستگاه کمک تنفسی ونتیلاتور یا اکسیژنساز باکیفیت اهمیت بسزایی در روند درمان بیماری تنفسی و ریوی دارد.
فروشگاه اینترنتی معتبر تجهیزات پزشکی طب تولید انواع ونتیلاتور، اکسیژنساز و سایر تجهیزات کمک تنفسی باکیفیت و استاندارد از برندهای شناخته شده به همراه ضمانت اصالت کالا و قیمت مناسب را عرضه مینماید؛ بنابراین، شما میتوانید بدون نگرانی از کارکرد مناسب دستگاه، با خیال راحت به درمان خود یا عزیزتان بپردازید.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید