کرم‌ ضد آفتاب و شاخص قدرت حفاظت در برابر نور خورشید (SPF)

1534 بازدید 4 لایک
 

کرم‌های ضدآفتاب که به عنوان محافظ آفتاب نیز شناخته می‌شوند، محصولاتی اساسی در روتین روزانه مراقبت پوست به‌ویژه در برابر اثرات تشعشعات فرابنفش (UV) خورشید محسوب می‌شوند. ما به‌طور معمول از کرم‌های ضدآفتاب به منظور جلوگیری از سوختگی ناشی از نور خورشید و کاهش خطر سرطان پوست استفاده می‌کنیم، اما آیا تا به حال به چگونگی عملکرد دقیق این محصولات فکر کرده‌اید؟ در این مقاله به بررسی ساختار و مواد تشکیل دهنده و کاربردهای آنها که باعث حفاظت پوست در مقابل نور خورشید می‌شوند می‌پردازیم. آنچه خواهید خواند:

  •          مواد سازنده کرم‌های ضد آفتاب
  •          شاخص قدرت حفاظت کرم در برابر آفتاب (SPF)
  •          ترکیبات و نحوه استفاده از کرم ضد آفتاب
  •          ویژگی‌های دیگر کرم ضد آفتاب
  •          نتیجه‌گیری

 

مواد سازنده کرم‌های ضد آفتاب

اثربخشی کرم‌های ضدآفتاب در مواد تشکیل دهنده فعال آنها نهفته است که حفاظت اصلی را در برابر تشعشعات فرابنفش (UV)  ایجاد می‌کنند. این مواد فعال به دو نوع اصلی تقسیم می‌شوند: فیلترهای شیمیایی و مسدودکننده‌های فیزیکی یا معدنی.

فیلترهای شیمیایی با جذب تشعشعات فرابنفش (UV) و تبدیل آن به گرما که از طریق پوست بازتاب می‌شود، عمل می‌کنند. فیلترهای شیمیایی متداول شامل آووبنزون(Avobenzone)، اکتینوکسات (Octinoxate) و اکسی‌بنزون (oxybenzone) هستند. این فیلترها محفاظت وسیعی در برابر تشعشعات UVA و UVB ارائه می‌دهند.

از سوی دیگر، مسدودکننده‌های فیزیکی یا معدنی از طریق بازتاب و پراکندگی تشعشعات UV را از سطح پوست دور می‌کنند. دو ماده دی‌اکسید تیتانیوم و اکسید روی مسدودکننده‌های فیزیکی معمول در بیشتر ضدآفتاب‌ها هستند. این مواد نوعی محافظ فیزیکی برای پوست در برابر تشعشعات UV ایجاد می‌کنند.

راهنمای جامع خرید کرم ضدآفتاب

شاخص قدرت حفاظت در برابر آفتاب (SPF)

عامل حفاظت از آفتاب یا SPF، مقیاسی از کارآیی یک کرم ضد آفتاب در محافظت از پوست در برابر تشعشعات UVB محسوب می‌شود. مقدار SPF میزان حفاظت و زمان لازم برای سوختگی پوست را در صورت استفاده از کرم ضد آفتاب در مقایسه با عدم استفاده از هیچ نوع کرمی نشان می‌دهد.

برای مثال، اگر پوست شما معمولاً پس از ۱۰ دقیقه تابش خورشید بدون استفاده از کرم ضد آفتاب دچار سوختگی شود، استفاده از یک کرم ضد آفتاب با SPF ۳۰ به طور نظری به شما حفاظتی ۳۰ برابری می‌دهد و می‌توانید تا ۳۰۰ دقیقه (۱۰دقیقه × SPF ۳۰) در آفتاب بمانید. با این حال باید به‌یاد داشت که SPF در حقیقت مقیاس محفاظت در مقابل تشعشعات UVB است و محفاظت در مقابل تشعشعات UVA را نشان نمی‌دهد. بنابراین، استفاده از کرم‌های ضدآفتاب با حفاظت در برابر طیف گسترده‌ای از تشعشعات توصیه می‌شود.

ترکیبات و روش استفاده از کرم ضد آفتاب

محصولات ضدآفتاب متناسب با نیازهای مختلف به طور متنوع و گوناگونی مانند لوسیون، کرم، ژل، اسپری، استیک (مامی) و حتی پودر به بازار ارائه می‌شوند. فرمولاسیون بر بافت، میزان پخش شدن آن و جذب آن روی پوست تأثیر می‌گذارد.

لوسیون ها و کرم‌ها رایج‌ترین فرمولاسیون هستند و کاربرد آسانی دارند. ژل‌ها به دلیل بافت سبک اغلب برای پوست چرب یا مستعد آکنه توصیه می‌شوند. اسپری‌ها به دلیل بافت سبک طرفداران خاص خود به ویژه افراد با پوست‌های چرب یا پوست‌های مستعد جوش را دارند. اسپری‌ها به لحاظ معیار پوشش، سطح وسیع مناسبی را در بر می‌گیرند، اما ضروری است که توجه دقیقی به توزیع یکنواخت این محصول بر روی پوست خود داشته باشیم. استیک (مام) به ویژه برای پوشش دقیق مناطق حساس همچون لب‌ها، بینی و گوش‌ها به کار می‌روند. پودرها نیز به‌عنوان گزینه‌ای برای استفاده مجدد در صورت داشتن آرایش در نظر گرفته می‌شوند.

استفاده از کرم ضد آفتاب چه مزایایی دارد؟

نحوه استفاده کرم ضد آفتاب روی پوست برای اثربخشی آن مسأله‌ای ضروری است. استفاده مناسب به معنای استفاده از مقدار کافی کرم برای پوشش همه نواحی پوست در معرض آفتاب به طور یکنواخت است. حداقل 15-30 دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب از کرم ضد آفتاب استفاده کنید تا مواد تشکیل دهنده آن به پوست متصل شوند و محافظت مطلوبی را فراهم کنند. استفاده مجدد هر دو ساعت یا بیشتر در صورت شنا یا عرق کردن برای حفظ اثر آن نیز بسیار مهم است.

 

ویژگی‌های دیگر کرم ضد آفتاب

در حال حاضر بسیاری از کرم‌های ضدآفتاب با ویژگی‌های دیگری طراحی شده‌اند تا کارایی و تجربه افراد را بهبود بخشند. برخی از کرم‌ها که با عنوان "مقاوم در برابر آب" معرفی شده‌اند، حتی در تماس با آب یا تعرق بدن نیز در طی مدت زمان مشخصی تأثیر خود را حفظ می‌کنند. معمولاً این محصولات مدت زمانی بین چهل تا هشتاد دقیقه محافظت از پوست را تضمین می‌کنند و پس از آن استفاده مجدد ضروری است.

برخی از کرم‌های ضدآفتاب مواد مرطوب‌کننده‌ای مانند آلوئه‌ورا، اسید هیالورونیک یا ویتامین E را در ترکیب خود جای داده‌اند که باعث حفظ رطوبت پوست و جلوگیری از خشکی ناشی از تماس با نور خورشید می‌گردند. همچنین، برخی از ترکیب‌ها بدون عطر و برای پوست‌های حساس طراحی شده‌اند تا نیازهای گوناگون پوستی را پاسخ دهند.

 ۴ دلیل بسیار مهم برای استفاده از کرم ضد آفتاب در زمستان

نتیجه‌گیری

شناخت ساختار و عملکرد کرم ضد آفتاب برای انتخاب آگاهانه در حفاظت پوست در برابر آفتاب بسیار مهم است.مواد فعال، SPF، فرمولاسیون و روش استفاده در تضمین حفاظت مؤثر در برابر اشعه ماوراء بنفش نقش دارند. با انتخاب کرم ضد آفتاب مناسب و رعایت شیوه‌های صحیح استفاده، می‌توانید از پوست خود در برابر آفتاب سوختگی، پیری زودرس و خطر سرطان پوست محافظت کنید. برای داشتن پوستی سالم و درخشان، مراقبت پوستی را ضرورتی در تمام طول سال و نه تنها در فصل تابستان در نظر داشته باشید.

 

ارسال نظر

برای ارسال نظر وارد شوید

راهنمای مجله

جدیدترین مطالب

انتخاب تب‌ سنج دیجیتالی مناسب برای خانه و مراکز درمانی
انتخاب تب‌ سنج دیجیتالی مناسب برای خانه و مراکز درمانی
15 بازدید 0 لایک

یکی از مهم‌ترین وسایلی که در تشخیص و درمان بیماران مورداستفاده قرار می‌گیرد، تب سنج است. از جمله مدل‌های مختلف آن...

مشاهده بیشتر
انتخاب زانوبند طبی مناسب برای انواع آسیب‌های زانو
انتخاب زانوبند طبی مناسب برای انواع آسیب‌های زانو
62 بازدید 0 لایک

زانو بند طبی یکی از تجهیزاتی است که پزشک استفاده از آن را در صورت تشخیص مشکلات اسکلتی و عضلانی که عامل زانودرد هستند،...

مشاهده بیشتر
استفاده از کیسه آب گرم برای دردهای عضلانی
استفاده از کیسه آب گرم برای دردهای عضلانی
66 بازدید 0 لایک

کیسه آب گرم به‌عنوان ابزاری ساده اما مؤثر، جایگاه ویژه‌ای در میان روش‌های درمانی طبیعی و غیردارویی برای تسکین و کاهش...

مشاهده بیشتر
برای چه بیمارانی ویلچر برقی گزینه مناسب‌ تری است؟
برای چه بیمارانی ویلچر برقی گزینه مناسب‌ تری است؟
112 بازدید 0 لایک

ویلچر برقی یکی از مدرن‌ترین تجهیزاتی است که با هدف تسهیل حرکت سالمندان، افراد دارای ناتوانی حرکتی، ضعف عضلانی و مشکل...

مشاهده بیشتر
انتخاب و تاثیر تجهيزات پزشکی مناسب بر روند درمان بیماران
انتخاب و تاثیر تجهيزات پزشکی مناسب بر روند درمان بیماران
110 بازدید 1 لایک

تجهيزات پزشکی به‌عنوان یکی از ارکان اصلی نظام سلامت، نقشی حیاتی در تشخیص، پیشگیری، درمان و پایش بیماری‌ها ایفا...

مشاهده بیشتر