بدون شک یکی از مواردی که اغلب ما در طول زندگی با آن مواجه هستیم مسئله قد و وزن است که معمولاً به این صورت بوده است که این دو معیار میبایست با یکدیگر متناسب باشند. مسلماً وزن ایدهآل برای هر شخصی دارای مفهومی متفاوت است. اما به طور کلی می توان گفت که وزن مناسب، وزنی است که علاوه بر در نظر گرفتن عواملی همچون سن، نسبت عضله به چربی، قد، جنسیت و چگالی استخوان، برای عملکرد بهینه بدن نیز مناسب باشند. اما مسئله مهم، نحوه اندازهگیری آنها است که معمولاً از ابزار و روشهای گوناگونی برای این موضوع استفاده میشود. در ادامه به برخی از روشهای محاسبه قد و وزن اشاره خواهیم داشت. آنچه در این مقاله میخوانید:
- نحوه اندازهگیری وزن
- نحوه اندازهگیری قد
- BMI و تناسب بین قد و وزن
- سخن پایانی
مشاهده و خرید تجهیزات سنجش قد و وزن
نحوه اندازهگیری وزن
همانطور که میدانید سادهترین راه برای اندازهگیری وزن استفاده از ترازو است. امروزه به واسطه پیشرفت تکنولوژی، انواع مختلفی ترازو در بازار تجهیزات پزشکی خانگی وجود دارد که وزن شما را در کسری از ثانیه با دقت قابل قبولی نشان میدهند. برای محاسبه وزن خود میتوانید از انواع ترازو دیجیتالی، عقربهای و هوشمند استفاده نمایید. در ادامه روش استفاده از هر کدام را توضیح میدهیم:

ترازو دیجیتالی:
نوعی از ترازو که برای طراحی و ساخت آن از جدیدترین تکنولوژیهای موجود در بازار استفاده شده است، ترازوی دیجیتال است. این نوع ترازوها با باتری یا برق کار میکنند و دارای قابلیتهای متنوعی مانند سامانه خاموش کننده خودکار هستند؛ به این معنی که اگر در طی مدت زمانی مشخص از ترازو استفاده نشود، بهصورت خودکار خاموش خواهد شد. این ویژگی سبب افزایش طول عمر ترازو میگردد. میتوانید وزن خود را با استفاده از این نوع ترازو به دو صورت کیلوگرم یا پوند با دقت بسیار بالایی بدست آورید. برخی از این ترازوها با بلوتوث به گوشی هوشمند شما متصل شده و نتایج وزنکشی موجود در حافظه خود را به برنامههای پیگیری سلامت شما وارد میکنند.
8 نکته در طرز استفاده از ترازوی وزن کشی دیجیتال
ترازو عقربهای:
این نوع ترازو وزن شما را به صورت آنالوگ و با دقت کمتری محاسبه میکند و ویژگی اضافهای ندارد. اما از آنجا که عملکرد آن مکانیکی است، نیاز به باتری و برق نداشته و طول عمر بالایی دارد و در هر مکانی قابل استفاده هستند. تنها لازم است آن را روی سطح صاف قرار دهید و پس از هر بار استفاده آن را کالیبره کنید.
مقایسه ترازو دیجیتال با ترازوی عقربهای
ترازو هوشمند:
این نوع ترازو با ارسال یک موج الکتریکی ایمن از طریق بدن و اتصال به تلفنهای هوشمند از طریق بلوتوث، وزن را اندازهگیری میکند. ترازوهای هوشمند، به جز اندازهگیری وزن، اطلاعاتی درباره ترکیبات بدن، مانند درصد چربی ، توده عضلانی، فرم بدن، میزان آب بدن، متابولیسم پایه، چربی احشایی و توده استخوان میدهند تا به راحتی با این اطلاعات میزان سلامت خود را ارزیابی نمایید.

نحوه اندازهگیری قد
محاسبه قد به تنهایی نیز در خانه به سه روش امکانپذیر است. میتوانید از یک متر استاندارد، یک متر دستساز و یا از دستگاه اندازهگیری قد استفاده نمایید. برای اینکه بدانید چگونه قد خود را اندازه بگیرید، ادامه مطلب را بخوانید:
استفاده از متر:
بدون گلسر، موی دم اسبی، جوارب و یا کفش روی سطح سخت مانند سرامیک یا پارکت، پشت به دیوار به صورت صاف بایستید و با یک آینه که در جلو خود نگه داشتهاید و یک کتاب یا جعبه صاف که روی سر خود قرار دادهاید، محل رسیدن قسمت پایینی کتاب یا جعبه به دیوار را با یک مداد روی آن علامت بزنید. سپس فاصله این علامت تا زمین را با متر به صورت دقیق اندازه بگیرید.
استفاده از متر دستساز:
چنانچه متر ندارید، با استفاده از یک خطکش کوچک و یا اسکناسی که طول استاندارد آن را میدانید، برای خود متر بسازید و مراحل بالا را انجام دهید تا اندازه قد خود را به دست آورید.

استفاده از تجهیزات اندازهگیری قد:
برای به دست آوردن اندازه دقیق قد خود بهتر است از ابزار اندازهگیری دیجیتالی استفاده نمایید. کافی است کفش یا جوراب خود را در بیاورید؛ با موی باز روی دستگاه پشت به میله اندازهگیری بایستید و بازوی دستگاه را روی سر خود نگه دارید. سپس اندازه مشخص شده توسط دستگاه را بخوانید.
چگونه قد خود را به تنهایی در خانه اندازه گیری کنیم؟ +3 روش استاندارد
BMI و تناسب بین قد و وزن
برای تعیین وزن مناسب برای خانمها و آقایان، میتوان از شاخص بین المللی BMI یا شاخص توده بدنی استفاده کرد. این شاخص بر اساس محاسبه قد و وزن فرد به دست میآید و به عنوان معیاری برای سلامت بدن استفاده میشود. برای محاسبه BMI، وزن فرد را به کیلوگرم و قد را به متر تبدیل کرده و سپس با استفاده از فرمول زیر، مقدار BMI را محاسبه میکنیم:
BMI = وزن (کیلوگرم) / قد² (متر)
برای مثال، برای یک خانم با قد ۱۶۰ سانتیمتر و وزن ۵۵ کیلوگرم، ابتدا قد را به متر تبدیل میکنیم:
قد = ۱۶۰ سانتیمتر = ۱٫۶ متر
سپس با استفاده از فرمول بالا، مقدار BMI را محاسبه میکنیم:
BMI= 2.56/55 . مقدار شاخص برابر است با 21.4
با توجه به جدول شاخص BMI، مقدار ۲۱٫۴ برای این خانم به عنوان وزن سالم و مطلوب تلقی میشود.
برای آقایان نیز، محاسبه BMI به همین شکل انجام میشود. به عنوان مثال، برای یک آقا با قد ۱۷۵ سانتیمتر و وزن ۸۰ کیلوگرم، مقدار BMI به شرح زیر است:
قد = ۱۷۵ سانتیمتر = ۱٫۷۵ متر
BMI= 2(1.75) / 80
که برابر است با ۲۶٫۱
با توجه به جدول شاخص BMI، مقدار ۲۶٫۱ برای این آقای به عنوان اضافه وزن تلقی میشود.
جدول شاخص BMI به شرح زیر است:
کمتر از ۱۸.۵
|
کمبود وزن
|
بین ۱۸.۵ تا ۲۴.۹
|
وزن سالم و مطلوب
|
بین ۲۵ تا ۲۹.۹
|
اضافه وزن
|
بین ۳۰ تا ۳۴.۹
|
چاقی درجه ۱
|
بین ۳۵ تا ۳۹.۹
|
چاقی درجه ۲
|
بالای ۴۰
|
چاقی درجه ۳ (چاقی شدید)
|
سخن پایانی
قد و وزن مناسب یکی از عوامل مهم در حفظ سلامت بدن است که نشان دهنده تعادل در میزان چربی و عضله در بدن فرد خواهد بود. در صورتی که قد یا وزن فرد خارج از حدود طبیعی باشد، ممکن است ریسک ابتلا به بیماریهای مختلف افزایش یابد. بنابراین، سنجش قد و وزن به عنوان یک روش پیشگیری از بیماریها، بسیار مهم است.
برای تهیه انواع وسایل تجهیزات اندازهگیری قد و وزن میتوانید محصولات موجود در فروشگاه اینترنتی معتبر تجهیزات پزشکی طب تولید را مشاهده نمایید. این محصولات از برندهای شناخته شده به همراه ضمانت اصالت کالا و قیمت مناسب ارائه شدهاند.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید