قند خون بالا یکی از خطرناکترین مشکلاتی است که هر فردی ممکن است در زندگی خود آن را تجربه کند. درصورتیکه این افزایش خطرناک سطح گلوکز کنترل نشود، فرد دچار مشکلات جدی از جمله نوروپاتی، نفروپاتی، رتینوپاتی، بیماریهای قلبی و غیره خواهد شد. استفاده از داروها و روشهای درمانی و خانگی پایینآورنده سطح گلوکز خون، از بروز این اتفاقات جلوگیری میکند. در این مقاله تعدادی از مؤثرترین آنها را بررسی میکنیم. همراهمان بمانید.
قند خون بالا چیست و چرا کنترل آن اهمیت دارد؟
قند خون بالا نوعی بیماری مربوط به متابولیسم بدن به علت اختلال در ترشح هورمون انسولین است. سطح بالای گلوکز خون یا هیپرگلیسمی فرد را با بیماریهای جدی مواجه میکند. غده پانکراس مسئول ترشح هورمون انسولین و انتقال آن به جریان خون است. در بدن فرد سالم انسولین با تزریق قند به سلولها در جریان گردش خون، میزان قند موجود در خون را کاهش میدهد.
پانکراس در مواقعی که قند خون افزایش پیدا میکند، انسولین آزاد کرده تا با انتقال گلوکز اضافی به سلولها، میزان آن در خون را کنترل کند. در بیماران مبتلا به دیابت، تولید کم انسولین یا ناتوانی آن در انتقال گلوکز به سلولها، فرد را دچار هیپرگلیسمی میکند.
افراد دارای دیابت باید با کمک دستگاه قند خون، سطح گلوکز موجود در خون خود را کنترل کنند تا از بروز عوارض این بیماری از جمله تاری دید، زخمهای دیرجوش، نوروپاتی، نفروپاتی، رتینوپاتی و بیماریهای قلبی عروقی جلوگیری کنند.

بررسی قویترین داروهای پایینآورنده قند خون در دنیا
در سالهای اخیر مراکز داروسازی در سرتاسر دنیا موفق شدهاند تا داروهای متعددی را برای پایین آوردن سطح قند خون به بازار جهانی عرضه کنند. این داروها در سه دسته خوراکی پایهای، نسل جدید و ترکیبی قرار میگیرند.
داروهای خوراکی پایهای
داروهای نسل اول که برای درمان پایهای مورد استفاده قرار میگیرند، شامل دستههای متعددی هستند که هرکدام وظایف مختلفی را برعهده دارند.
دسته اول سولفونیل اورهها هستند که با تحریک لوزالمعده و ترشح انسولین، برای درمان مورد استفاده قرار میگیرند. گلیبنکلامید و گلیکلازید در این دسته قرار میگیرند. دسته دوم عبارتاند از مگلیتینیدها که آنها نیز عملکرد مشابهی دارند و شامل داروی رپاگلینید میشوند. دسته سوم تیازولیدیندیونها شامل پیوگلیتازون هستند که برای کاهش مقاومت به انسولین تجویز میشوند.
داروهای خوراکی نسل جدید
نسل جدید داروها دودسته مهارکنندههای دی پپتیدیل پپتیداز و مهارکنندههای باز جذبکننده سدیم-گلوکز2 را در بر میگیرند که برای بهبود میزان انسولین بعد از مصرف وعدههای غذایی و کنترل قند خون تولید میشوند. سیتاگلیپتین و لیناگلیپتین در دسته اول و امپاگلیفلوزین، داپاگلیفلوزین در دسته دوم قرار میگیرند.
داروهای ترکیبی
پزشکان ممکن است برای پایین آوردن میزان قند خون، از دو یا چند داروی دیگر بهصورت همزمان استفاده کرده تا مکانیسمهای مختلفی را درگیر کنند. بهاینترتیب ترکیب داروها با داشتن اثربخشی بیشتر و با کاهش تعداد داروهای فرد در روز، به انطباق بیمار با درمان کمک میکنند.
تأثیر کیفیت دستگاه قند خون بر دقت نتایج و تشخیص قند خون
بسیاری از بیماران برای مدیریت دیابت نوع 2 نیاز به اندازهگیری روزانه میزان گلوکز سطح خون حداقل به مدت سه ماه دارند. از آنجایی که رفت و آمد روزانه به مراکز درمانی و مطب پزشک برای بسیاری از افراد مقدور نیست، استفاده از دستگاه تست قند خون کمک میکند تا سطح قند موجود در خون خود را بررسی کنید. قیمت دستگاه قند خون بهصرفه است و استفاده از این محصولات و ثبت نتایج آنها به پزشک معالج کمک میکند تا با تغییر داروهای مصرفی، به بهترین روش درمان برسد. همچنین باتوجهبه دقت این دستگاهها، نتایج آزمایشگاهی در معاینههای A1c قابلپیشبینی خواهد بود.
ازطرفی شما میتوانید پس از تست سطح گلوکز خون خود بعد از مصرف خوراکیهای مختلف یا انجام حرکات ورزشی متفاوت، تأثیر آنها را بر بیماری خود مشاهده کنید. اگر دستگاه موردنظر دقت بالایی داشته باشد، امکان بررسی ارتباط بین استرس و قند خون نیز وجود دارد. اپیزودهای هیپو یا هیپرگلیسمی دیگر شرایطی هستند که میتواند آنها را به کمک دقیق ترین دستگاه تست قند خون تشخیص داد.
روشهای طبیعی و خانگی مؤثر در کاهش قند خون بالا
روشهای طبیعی و خانگی جایگزین درمان دارویی نیستند و نباید بدون تشخیص پزشک خود، آنها را به روشهای خانگی جایگزین کنید. این روشها در کنار دارودرمانی، به کاهش گلوکز بالای موجود در خون کمک میکنند.
رعایت رژیم غذایی و مصرف غذاهای متعادل، پرهیز از نوشیدنیهای قندی و الکلی، مصرف کربوهیدراتهای با شاخص گلیسمی پایین در انتهای وعدهغذایی، استفاده از دارچین در رژیم غذایی، انجام فعالیت ورزشی منظم، کنترل استرس، داشتن خواب کافی و ترک سیگار از جمله این روشها هستند.
برای اطلاع بیشتر درباره آنها مقاله رژیم غذایی مناسب برای کاهش قند خون را مطالعه کنید.
چه عواملی باعث کاهش اثر داروها بر قند خون میشوند؟
در صورت استفاده از دستگاه قند خون بدون سوزن متوجه خواهید شد که عواملی وجود دارند که باوجود مصرف دارو، از کاهش سطح گلوکز خون جلوگیری میکنند. از جمله:
• همزمانی مصرف داروهای کنترل قند با داروهایی از جمله استروئیدها و فشارخون؛
• وجود مقادیر زیاد کربوهیدرات و قند در رژیم غذایی و همچنین نداشتن فیبر کافی در آن؛
• نداشتن تحرک و فعالیت بدنی کافی؛
• ابتلا به بیماریهای عفونی و به دنبال آن افزایش التهاب و تغییر اشتها؛
• داشتن استرس مزمن؛
• ابتلا به بیماریهای متابولیسمی و وجود مشکلاتی در جذب دارو؛
• تغییر دوز دارو بدون تجویز پزشک؛
• عدم وجود یا کاهش حساسیت بدن به تزریق انسولین؛
• کمبود ویتامین D.
علائم هشدار قند خون بسیار بالا
در صورت مشاهده علائم زیر، بهتر است با مراجعه به پزشک، میزان قند خون خود را اندازه بگیرید:
• ازدستدادن وزن و احساس گرسنگی دائم؛
• احساس خستگی مداوم؛
• ابتلا به سردرد و تاری دید؛
• ترمیم زخمهای بدن در فاصله زمانی طولانی؛
• داشتن احساس بیحالی و ضعف در اندامهای مختلف از جمله دست و پاها؛
• احساس تشنگی مداوم و افزایش حجم ادرار.

سخن پایانی
قند خون بالا هشدار خطرناکی است که در صورت بیتوجهی به آن عواقب خطرناکی دارد. باتوجهبه اهمیت این موضوع، شما میتوانید با خرید دستگاه قند خون از فروشگاه اینترنتی تجهیزات پزشکی طب تولید میزان قند خود را اندازه بگیرید و مراقب سلامت خود باشید.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید