فشار خون مقدار نیرویی است که خون شما از آن استفاده میکند تا بتواند از شریانها عبور نماید. هنگامی که قلب خون را پمپاژ میکند، با کمک این نیرو، خون غنی از اکسیژن را به سمت رگها میفرستد. رگها نیز این خون را به سلولها و بافتها میرسانند، بنابراین اگر نیروی مذکور یا همان فشار خون زیاد باشد، مشکلاتی را برای سلامتی شما بوجود میآورد. تنها راهی که برای تشخیص میزان فشار خون وجود دارد، اندازهگیری آن است.
فشار خون چیست؟
فشار خون میزان فشار یا نیروی خون در داخل رگهای شما است. هر بار که قلب شما میتپد، خون را به رگها پمپ میکند و رگها نیز آن را در سراسر بدن شما حمل مینمایند. این فرآیند 60 تا 100 بار در دقیقه و در 24 ساعت شبانه روز اتفاق می افتد. شریانها اکسیژن و مواد مغذی را به کل بدن شما میرسانند تا آنها بتوانند کار کنند.
رابطه فشار خون و ضربان قلب
هر دو کلمه فشار خون و ضربان به قلب شما مربوط هستند، اما عملاً دو چیز متفاوت را نشان میدهند. فشار خون میزان قدرتی است که خون با کمک آن در رگها حرکت میکند، اما ضربان قلب تعداد دفعاتی است که قلب شما در یک دقیقه میزند. افزایش ضربان قلب به این معنی نیست که فشار خون نیز بالا میرود. همانطور که گفتیم تنها راه تشخیص فشار خون، اندازه گیری آن با کاف و فشارسنج است.
علل بروز فشار خون در بدن
فشار خون همیشه ثابت نمیماند و بر اساس کاری که انجام میدهید تغییر میکند. وقتی در حال ورزش هستید یا هیجانزده میشوید، فشار خون شما بالا میرود و اما وقتی در حال استراحت هستید، میزان آن پایینتر خواهد بود. دلایل زیر نیز باعث میشوند که میزان فشار خون تغییر کند:
. سن
. داروهایی که مصرف میکنید
. تغییرات در موقعیت فیزیکی بدن
. نشانههای فشار خون بالا که شما را آزار میدهد
به ندرت میتوان علائم قابل توجهی برای فشار خون بالا ذکر کرد، با این حال مواردی هستند که میتوانند باعث ناراحتی شما شوند:
. تاری دید
. خونریزی بینی
. تنگی نفس
. درد قفسه سینه
. سرگیجه
. سردرد
از آنجا که علائم فوق خیلی محسوس نیستند، بسیاری از مردم با داشتن این نشانهها باز هم نمیدانند که به فشار خون بالا مبتلا هستند. خیلی از افرادی که فشار خون بالا دارند احساس ناراحتی نمیکنند، اما حتی اگر احساس خوبی دارید، باز هم باید فشار خون خود را به طور مرتب چک کنید. اگر یک فرد بالغ سالم بالای 40 سال هستید، توصیه میکنیم حداقل هر پنج سال یک بار آن را بررسی کنید. اما اگر در معرض خطر افزایش فشار خون هستید، باید آن را سالی یک بار اندازهگیری نمایید.
زمان مناسب برای چک کردن فشار خون چه موقع است؟
اگر فشار خون شما نرمال است، پزشک باید سالانه آن را بررسی کند. اما اگر در بررسی اول میزان فشار خون بالا باشد، ممکن است پزشک از شما بخواهد که آن را به دفعات بیشتری چک کنید. به عنوان مثال، او توصیه میکند که فشار خون خود را چند بار در روز و یا هفتهای یک بار اندازهگیری نمایید.
به یاد داشته باشید که هر بار در زمان مشخصی از روز فشار خون را اندازه گیری کنید. میتوانید در یک زمان دو یا سه بار آن را بررسی کنید، به شرطی که بین هر بار اندازهگیری یک دقیقه صبر نمایید. سپس وقتی کارتان تمام شد، میانگین دو یا سه عدد به دست آمده را محاسبه کنید.
ممکن است پزشک از شما بخواهد که به مدت 24 ساعت از فشارسنج استفاده کنید. این نوع فشارسنج معمولاً طوری تنظیم میشود که فشار خون را هر 15 تا 30 دقیقه در حین انجام فعالیتهای عادی شما اندازه گیری نماید.
کارهایی که باید برای چک کردن فشار خون انجام دهید
در صورتی که سیگار کشیدهاید، ورزش کردهاید و یا قهوه نوشیدهاید، باید 30 دقیقه صبر کنید و پس از آن فشار خون خود را اندازه گیری کنید.
قبل از اندازهگیری به دستشویی بروید و ادرار کنید تا مثانه شما خالی شود.
آستین خود را بالا بزنید تا بازو شما تحت فشار نباشد.
حداقل پنج دقیقه بدون صحبت بنشینید.
صاف بنشینید و پاهای خود را صاف و جدا از هم روی زمین بگذارید.
بازوی خود را روی میزی در مقابل خود قرار دهید تا در سطح قلب باشد.
فشار چگونه خون اندازه گیری میشود؟
برای اندازهگیری فشار خون به صورت دستی، پزشک موارد زیر را انجام میدهد:
یک کاف مخصوص (متصل به یک گیج یا فشارسنج) دور بازوی شما (بالای آرنج) میپیچد.
پزشک با استفاده از یک توپ متصل به کاف، آن را باد میکند تا دور بازویتان محکم شود. این کار برای مدت کوتاهی بازو را فشار میدهد و جریان خون را در شریان آن بخش متوقف میکند.
سپس پزشک در حالی که با استفاده از گوشی پزشکی صدای جریان خون شما را در شریان بازویی میشنود، با استفاده از دریچهای که به کاف متصل است، آن را خالی مینماید. باد کردن کاف باعث میشود سوزن گیج شروع به پایین آمدن کند.
پزشک زمان شروع نبض عدد گیج را میخواند. این عدد سیستولیک یا عدد بالا در میزان فشار خون است.
سپس دریچه را باز میکند تا کاف فشار خون شل شود و فشار روی شریان بازویی از بین برود.
هنگامی که کاف باز میشود و صدای جریان مجدد خون (از طریق گوشی پزشکی) شنیده میشود، عدد روی گیج، عدد دیاستولیک یا عدد پایین در میزان فشار خون را نشان میدهد.
شما نیز میتوانید با استفاده از دستگاه فشار خون، در منزل و به تنهایی میزان فشار خون خود را اندازه بگیرید.
فشار خون بالا چیست؟
اگر عدد سیستولیک یا عدد بالای فشار خون شما همیشه 180 یا بیشتر و/یا عدد دیاستولیک که همان عدد پایین در میزان فشار خون است، همیشه 120 یا بیشتر باشد، بایدتحت درمان فوری پزشکی قرار بگیرید یا از کسی بخواهید فوراً شما را به بیمارستان برساند. به این شرایط، حالت بحرانی فشار خون می گویند. در این وضعیت بحرانی ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
. تنگی نفس
. درد قفسه سینه
. مشکل در دیدن یا صحبت کردن.
. درد در کمر
. ضعف یا بی حسی
دو محدوده عادی برای فشار خون بالا وجود دارد، به طوریکه در اغلب اندازهگیریهای فشار خون اعداد زیر را میبینید:
• مرحله 1 فشار خون بالا: 130-139 (عدد بالا) و 80-89 (عدد پایین)
• مرحله 2 فشار خون بالا: 140 یا بالاتر (عدد بالا) و 90 یا بالاتر (عدد پایین)
هنگامی که میزان فشار خون شما در مرحله 1 یا مرحله 2 است، بنابر توصیه پزشکان باید سبک زندگی خود را تغییر دهید و داروی فشار خون مصرف کنید. لازم به ذکر است با بالا رفتن سن، فشار خون افزایش مییابد، زیرا رگهای شما سفت میشوند و به مرور زمان پلاک (چربی و کلسترول) را درون خود جمع میکنند.
فشار خون نرمال چیست؟
فشار خون نرمال کمتر از 120/80 میلی متر جیوه است. نگه داشتن میزان فشار خون در این سطح در هر سنی امکانپذیر است. تنها کافیست چند نکته را رعایت کنید و همواره سطح فشار خون خود را ثابت نگه دارید.
روشهای کنترل و درمان فشار خون
فشار خون بالا یک خطر بزرگ برای سلامت قلبی عروقی است. اگر این مشکل درمان نشود، متأسفانه باید منتظر یک حمله ایسکمیک گذرا (TIA) یا سکته مغزی، حمله قلبی، بزرگ شدن قلب، نارسایی قلبی، بیماری عروق محیطی (مانند گردش خون ضعیف و درد در پاها)، آنوریسم، بیماری کلیوی، و از بین رفتن عروق خونی در چشمانتان باشید.
برای درمان این بیماری توصیه میکنیم تغییرات زیر را در زندگی خود ایجاد نمایید:
وزن خود را در محدوده ایده آل نگه دارید
به طور منظم ورزش کنید
یک رژیم غذایی متعادل و سالم داشته باشید که نمک، چربی و کلسترول کمی دارد و حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه است. رژیم غذایی بخش مهمی از کنترل فشار خون میباشد. برنامه غذایی خاصی با رویکردهای توقف فشار خون بالا (DASH) و محدود کردن سدیم (نمک) وجود دارد که به کنترل فشار خون کمک میکند. با مراجعه به یک متخصص تغذیه، میتوانید این برنامه غذایی را دریافت نمایید.
استرس و عصبانیت خود را مدیریت کنید.
از مصرف دخانیات و محصولات نیکوتین دار خودداری کنید.
سطح لیپید (LDL، کلسترول، تری گلیسیرید) و قند خود را کنترل نمایید.
استفاده از دارو برای کاهش فشار خون
تمام داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنید. بدون مشورت با پزشک، مصرف هیچ دارویی را قطع یا شروع نکنید، زیرا دارو عملکرد خود را از دست میدهد.
برخی از داروهای بدون نسخه، مانند داروهای ضد التهاب، میتوانند نحوه عملکرد داروهای فشار خون شما را تغییر دهند.
به طور مکرر به پزشک مراجعه کنید تا او بتواند فشار خون شما را کنترل کند، تغییرات لازم را در داروهای شما ایجاد نماید و در نهایت خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهد.
ممکن است پزشک از شما بخواهد که فشار خون خود را در منزل ثبت کنید. دستورالعملهای او را برای ثبت فشار خون خود انجام دهید و از دستگاه فشارسنج استاندارد استفاده نمایید.
برای اطلاع از قیمت بهترین دستگاه فشار خون دیجیتالی میتوانید سایت طب تولید را بررسی کنید.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید