سرطان
ابتدا بهتر است به توضیحات مختصری در خصوص بیماری سرطان بپردازیم. سرطان نوعی بیماری است که با ایجاد غده در بدن شروع می شود. این غده به مرور زمان و در صورت عدم تشخیص به ابتلا به این بیماری رشد کرده و می تواند وضعیت بیمار را بدتر کرده و درد های شدید را به بیمار منتقل کند. در واقع غدد سرطانی به شدت بدن بیمار را تضعیف کرده و مستقیما گلبول های سفید خون را مورد حمله قرار می دهد. می توان گفت که اکثر بیماری های سرطانی قابل درمان می باشند و تنها درصد کم و انواع نادری از سرطان هستند که قابل درمان نبوده و پزشکان همچنان نتوانسته اند این نوع بیماری ها را شناسایی کنند.
به طور کلی سرطان شامل انواع مختلفی می شود و می تواند در هر ناحیه از بدن ایجاد شود و از خوش خیم بودن تبدیل به بدخیم شود و درمان آن سخت تر شود. اما باید گفت که نگران نباشید زیرا شیمی درمانی، می تواند کمک بسیار زیادی کند و درمانی خوب برای از بین بردن این بیماری باشد.
شیمی درمانی چیست؟
به طور کلی می توان گفت که شیمی درمانی نوعی روش درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی می باشد. این روش درمانی به این گونه عمل می کند که با تاثیر گذاشتن در روی سلول ها و غدد سرطانی، می تواند بر سرعت رشد آن ها تاثیرات بسیار زیادی بگذارد و همچنین از تقسیم شدن سلول ها و رشد آن ها جلوگیری کند. این روش درمان با استفاده از داروهایی بسیار قوی صورت می گیرد اما با وجود این که می تواند تاثیرات بسیار خوبی بر جلوگیری از روند سلول های سرطانی دارد، اما عوارض بسیار زیادی را نیز با خود به همراه دارد.
عوارض شیمی درمانی
قبل از بیان عوارض شیمی درمانی باید اشاره کنیم که لزوما تمامی این علائم در فرد بیمار بروز نمی کند. همچنین ممکن است دوز این عوارض در افراد مختلف متفاوت باشد. عوارض شیمی درمانی عبارتست از:
- خستگی مفرط
از جمله علائمی که در هر فردی که به انجام شیمی درمانی بپردازد با آن مواجه می شود خستگی مفرط است. بیمار باید به استراحت طولانی مدت بپردازد و همچنین از هر گونه فعالیت های شدید و سنگین خودداری کند.
- کم خونی
از جمله شایع ترین عوارض شیمی درمانی می توان به کم خونی نیز اشاره کرد که در این مرحله، گلبول های قرمز خون بیمار بسیار کمتر شده و سبب کم آوردن نفس، تپش قلب و همچنین خستگی می شود.
- کم شدن گلبول های سفید خون
این مرحله کمی نگران کننده است. در واقع با کم شدن گلبول های سفید خون، احتمال ابتلاء فرد بیمار به هر گونه بیماری های عفونی بالا می شود و این مساله می توان خطرناک باشد.
- کاهش پلاکت های خون
این عارضه سبب می شود تا خون در رگ های بیمار لخته شود. همچنین سبب می شود که فرد بیمار دچار خون ریزی در ناحیه بینی و لثه و همچنین بند نیامدن خون شود.
- حالت تهوع و استفراغ
از جمله عوارض شیمی درمانی که برای اکثر افرادی که تحت درمان می باشند حالت تهوع و استفراغ است. که خوشبختانه برای این عارضه می توان از داروهای کاهش تهوع استفاده کرد.
- ریزش مو
طبیعتا یکی از عوارض شیمی درمانی بوده که عموما چند هفته پس از اولین جلسه شیمی درمانی شروع می شود. البته لازم به ذکر است که پس از اتمام دوره ی درمانی، غدد مو دوباره شروع به رشد می کنند در نتیجه هیچ جای نگرانی برای بیمار وجود ندارد.
- مشکلات بینایی و شنوایی
البته این عارضه در افراد کمی پدیدار می شود و عموما به صورت موقت می تواند سیستم بینایی و یا شنوایی را تحت تاثیر قرار دهد.
- بی اشتهایی
عمل شیمی درمانی تاثیر بسیار زیادی در سوخت و ساز بدن دارد و از جمله عوارضی که در اکثر بیماران پدیدار می شود کم اشتهایی و بی اشتهایی است.
- مشکلات باروری
عموما از عوارض شیمی درمانی از بین رفتن تمایل جنسی می باشد اما همانند بسیاری از عوارض دیگر، این عارضه نیز پس از اتمام جلسات از بین می رود. همچنین شیمی درمان عمل باروری را تحت تاثیر قرار می دهد و بهتر است افرادی که اقدام به انجام شیمی درمانی کرده اند اقدام به بچه دار شدن نکنند. البته راه دیگری نیز وجود دارد که فرد بیمار می تواند قبل از شروع جلسات شیمی درمانی اقدام به فریز کردن اسپرم و تخمک کنند و با نگه داری آن امکان بچه دار شدن را حفظ کنند.
سایر عوارض شیمی درمانی
از دیگر عوارض شیمی درمانی می توان به مشکلات گوارشی(یبوست، اسهال)، مشکلات سلامت ذهنی و شناختی، مشکلات عصبی، تغییرات وزنی، تعییرات در خلق و خو، مشکلات کلیوی، مشکلات عضلانی و ... اشاره کرد. اما باید اشاره کرد که اکثر این عوارض تنها در طول دوره جلسات شیمی درمانی شیوع دارند و پس از اتمام این جلسات همه چیز به روال عادی خود باز می گردد.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید