چگونه از زخم دیابت مراقبت کنیم؟ + روش های درمان زخم دیابت

3754 بازدید 16 لایک
 

یکی از مشکلات رایج بیماران دیابتی، ابتلا به زخم‌های مزمن، مخصوصاً در کف پا است که در صورت عدم رسیدگی به موقع، عواقب جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. درنتیجه درمان زخم دیابت بسیار اهمیت دارد و نباید از آن غفلت کرد.

برخی از علائم اولیه ابتلا به زخم دیابتی شامل قرمزی پوست، خارش و به وجود آمدن پینه، سفت یا نرم شدن غیر معمول قسمتی از بدن، واکنش در برابر لمس و... می‌باشند که در صورت بی توجهی به جراحات عمیق تبدیل می‌شوند. به طور کلی زخم‌های دیابتی از نظر شدت آسیب و میزان عمق به 4 نوع مختلف تقسیم می‌شوند که برای پانسمان هر دسته، روش و وسایل به خصوصی مورد نیاز است. در ادامه مطلب شما را با انواع لوازم پانسمان زخم دیابت آشنا خواهیم کرد:

  • روش‌های ایجاد زخم‌های دیابتی
  • انواع زخم دیابتی
  • روش‌های درمان زخم دیابتی
  • پانسمان زخم دیابت
  • چند نکته مهم در پانسمان زخم دیابتی
  • سخن پایانی

 

روش‌های ایجاد زخم‌های دیابتی

بروز زخم دیابتی در افراد مبتلا به دیابت رایج است. زمانی که قند خون بالا به اعصاب و رگ‌های خونی پا آسیب می‌زند، می‌تواند در طول زمان زخم‌هایی در پا بوجود آورد. آسیب عصبی که نوروپاتی دیابتی نامیده می‌شود، می‌تواند باعث بی‌حسی، گزگز، درد یا از دست دادن احساس در پا شود. اگر نمی‌توانید درد را احساس کنید، ممکن است ندانید که چه زمانی در پای شما بریدگی، تاول یا زخم (زخم باز) ایجاد شده است. چنین زخمی ممکن است عفونی شود و عفونت به خوبی بهبود نمی‌یابد، زیرا رگ‌های خونی آسیب دیده می‌توانند باعث جریان خون ضعیف در پاهای شما شوند.

ابتلا به عفونت و جریان خون ضعیف می‌تواند منجر به قانقاریا شود، یعنی ماهیچه، پوست و سایر بافت‌ها شروع به مردن می‌کنند. اگر قانقاریا یا زخم پا دارید که با درمان بهبود نمی‌یابد، تنها راه قطع عضو است. اما برای جلوگیری از تبدیل شدن زخم پا به یک مشکل عمده سلامتی، کارهای زیادی می‌توانید انجام دهید.

روش درمان زخم دیابت

انواع زخم دیابتی

  • زخم‌های نوروپاتیک: آسیب عصبی (نوروپاتی) یکی از عوارض طولانی مدت دیابت است. این اعصاب بر روی اعصابی که پیام‌های لمس، دما و درد را منتقل می‌کنند، به ویژه اعصاب پا و ساق پا تأثیر می‌گذارد. زخم‌های نوروپاتیک روی پا در اثر ضربه یا فشار ایجاد می‌شوند که به دلیل عدم وجود احساس در اطراف نقاط فشار، تشخیص داده نمی‌شود. پینه‌ها در این محل‌ها تشکیل می‌شوند و به قدری ضخیم هستند که به ناحیه زیر آسیب وارد می‌کنند و باعث ایجاد زخم می‌شوند.
  • زخم‌های ایسکمیک: زخم‌های ایسکمیک زمانی رخ می‌دهند که جریان خون ناکافی به دلیل بیماری شریان محیطی (PAD) که یک تنگی غیرطبیعی شریان‌ها است، به پاها وارد می‌شود. این زخم‌های دیابتی دیر التیام می‌یابند و سریع بدتر می‌شوند.
  • زخم‌های عصبی: این زخم‌های پا در افرادی رخ می‌دهد که هم نوروپاتی محیطی و هم ایسکمی ناشی از بیماری شریان محیطی دارند. زخم‌های عصبی بدون مداخله پزشک بهبود نمی‌یابند و در صورت عفونی شدن، باید از روش قطع عضو استفاده کرد.

روش‌‌های درمان زخم دیابت

درمان زخم دیابتی نیازمند یک رویکرد جامع برای مراقبت از زخم است، زیرا افراد مبتلا به دیابت اغلب بهبودی کندی دارند و در معرض خطر بیشتری هستند. برای این منظور لازم است اقدامات زیر را انجام دهید:

  • تحت نظر پزشک باشید.
  • زخم خود را به موقع با آب و صابون تمیز کنید.
  • در صورت بروز عفونت آنتی بیوتیک مصرف کنید.
  • فشار را از روی پا بردارید.
  • قند خون خود را درمان کنید.
  • تغذیه مناسب داشته باشید.
  • از مصرف دخانیات پرهیز نمایید.
  • از پانسمان مناسب و درمان دارویی که پزشک تجویز می‌کند استفاده نمایید.

به یاد داشته باشید، هر زخم دیابتی منحصر به فرد است و برنامه درمانی متناسب با شرایط فردی را می‌طلبد. باید درمان خود را خیلی زود آغاز کنید و مراقبت مداوم داشته باشید تا از عوارض زخم جلوگیری کنید و بهبود آن را سرعت بخشید. 

پانسمان زخم دیابت

برای پانسمان زخم دیابت می‌توانید از داروهای زیر استفاده کنید تا روند بهبود زخم را سریع‌تر کنید:

  • بیاتین نقره

این محصول ساختار فومی دارد و با بهره گیری از لایه‌ای نقره به مقابله با تکثیر باکتری‌ها می‌پردازد. بیاتین در دو نوع ساده و چسب دار وجود دارد که برای درمان زخم دیابت در هر نوعی، مخصوصاً در قسمت پاشنه پا توصیه می‌شود. این محصول برای بهبود زخم‌های عفونی به همراه ترشح قابل استفاده است. طول عمر حداکثری این محصول هفت روزه است، اما در صورت هر گونه تغییر شکل و رنگ، باید نسبت به تعویض آن اقدام کنید.

  • کرم کیتوهیل

یکی از دلایل اصلی به وجود آمدن زخم‌های مزمن دیابتی، تحریک مداوم پوست و خشک شدن آن است. این محصول با رطوبت رسانی عالی، از خشک شدن بیش از حد پوست در بیماران دیابتی جلوگیری می‌کند. کرم کیتوهیل فاقد هر گونه مواد معطر و نگهدارنده است، به همین علت ایجاد آلرژی و حساسیت در پوست را به حداقل می‌رساند. 

درمان زخم دیابت

  • فیزیوتول نقره

یکی دیگر از محصولات مؤثر در درمان زخم دیابت، فیزیوتول نقره است که به صورت موضعی و قابل انعطاف، از پیشرفت بیماری جلوگیری می‌کند. از فیزیوتول نقره برای رفع دردهای شدید و عفونی اعضای مختلف بدن بهره می‌گیرند. این پانسمان به هنگام برداشت چسب از روی موضع، به آسانی جدا شده و به پوست در حال ترمیم آسیبی وارد نمی‌کند. همچنین این محصول به راحتی قابل استفاده است و به دستکش یا قیچی نمی‌چسبد.

  • چسب زخم کامفیل

از این محصول در برطرف کردن زخم‌های سطحی با ترشحات متوسط استفاده می‌کنند. چسب کامفیل به عنوان نوعی مکمل، برای انجام پانسمان ثانویه زخم دیابت کاربرد دارد. این چسب در دو طرح ضربدری و مربعی به بازار عرضه می‌شود، که از مدل ضربدری برای ترمیم بافت آسیب دیده پاشنه بهره می‌گیرند. چسب کامفیل در برابر نفوذ رطوبت و آلودگی به زخم مقاوم هستند و به دلیل دارا بودن ژل ویسکوز، با سرعت بیشتری به درمان زخم دیابت می‌پردازد. در شرایط عادی، این چسب حدود 7 روز عمر مفید دارد که در صورت هرگونه تغییر رنگ و شکل ظاهری، باید سریعاً برای تعویض آن اقدام کنید.

  • بیاتین آلژینات

این محصول نوعی پانسمان مدرن و غیر چسبنده است که برای پر کردن زخم‌های حفره‌ای کاربرد بسزایی دارد. این محصول با قابلیت جذب بالای رطوبت و ترشحات ناشی از زخم، محیطی مناسب برای رشد و تقسیم سلولی به وجود می‌آورد. بیاتین آلژینات به راحتی قابل برش به اندازه دلخواه است و سطح وسیعی از درمان زخم دیابتی را پوشش می‌دهد. از این محصول برای افزایش روند بهبود زخم‌های مزمن و عفونی توصیه می‌شود، زیرا با ایجاد بافت گرانوله، به مرور زمان حفره ایجاد شده را پر می‌کند. به هنگام استفاده از این محصول، انجام پانسمان ثانویه مانند کامفیل توصیه می‌شود. در صورت مشاهده اشباع شدن و یا تغییر شکل، فوراً نسبت به تعویض آن اقدام نمایید.

 پانسمان درمان زخم دیابت

چند نکته مهم در پانسمان زخم دیابتی

  1. نحوه صحیح انجام پانسمان و کیفیت وسایل مورد نیاز، از اهمیت ویژه‌ای در خصوص التیام یا آسیب رسی به زخم برخوردار است. در صورت عدم آگاهی در این زمینه، نسبت به پانسمان اقدام نکنید.
  2. برای درمان زخم دیابت به هیچ عنوان از باند و پنبه استفاده نکنید، چرا که امکان باقی ماندن ذرات آلوده بر روی زخم، عفونت و تشدید آن‌ها وجود دارد.
  3. به هنگام استفاده از محصولات مختص درمان زخم دیابت، امکان بروز اختلالاتی نظیر بروز عفونت و یا درد و چسبندگی در زمان تعویض وجود نخواهد داشت.

داروی درمان زخم دیابت

سخن پایانی

دیابت بیماری مزمنی است که نیاز به مراقبت بسیار زیادی دارد و اگر به آن توجه نشود، ممکن است عواقب خطرناکی در پی داشته باشد. یکی از این عوارض این بیماری بروز زخم دیابتی است که به راحتی درمان نخواهد شد. برای درمان زخم دیابت باید از وسایل مخصوص آن که کیفیت بالایی دارند بهره ببرید.

فروشگاه آنلاین تجهیزات پزشکی طب تولید، مرجعی معتبر در زمینه ارائه انواع پانسمان مخصوص درمان زخم دیابت است که این محصولات را با ضمانت اصالت کالا به فروش می‌رساند.

 

 
این مطلب و دوست داشتین؟

ارسال نظر

برای ارسال نظر وارد شوید

راهنمای مجله

جدیدترین مطالب

تأثیر کیفیت سرنگ بر نتایج تزریقات در مجله پزشکی طب تولید
تأثیر کیفیت سرنگ بر نتایج تزریقات در مجله پزشکی طب تولید
39 بازدید 0 لایک

تزریق یکی از رایج‌ترین روش‌های تجویز دارو در پزشکی است که دقت و کیفیت ابزارهای مورد استفاده در آن، تأثیر مستقیمی بر...

مشاهده بیشتر
آنژیوکت برای پیرسینگ ناف چه رنگی است؟در مجله پزشکی طب تولید بخوانید
آنژیوکت برای پیرسینگ ناف چه رنگی است؟در مجله پزشکی طب تولید بخوانید
59 بازدید 1 لایک

آنژیوکت یکی از پرکاربردترین ابزارهای پزشکی است که برای دسترسی وریدی و تزریق داروها و مایعات به بدن استفاده می‌شود....

مشاهده بیشتر
گان جراحی یکبار مصرف بهتر است یا قابل شستشو؟
گان جراحی یکبار مصرف بهتر است یا قابل شستشو؟
51 بازدید 1 لایک

گان پزشکی یکی از مهم‌ترین تجهیزات حفاظتی در محیط‌های درمانی و بیمارستانی است که نقش بسیار مهمی در کاهش انتقال...

مشاهده بیشتر
سوند نلاتون چیست و در چه شرایطی استفاده می‌شود؟
سوند نلاتون چیست و در چه شرایطی استفاده می‌شود؟
46 بازدید 0 لایک

سوند از لوله‌های باریک و انعطاف‌پذیر تشکیل شده است و در مواقعی مورد استفاده قرار می‌گیرد که افراد با مشکلات دفع ادرار...

مشاهده بیشتر
تأثیر استفاده از ماسک تنفسی نانو در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی: نوآوری در حفاظت فردی
تأثیر استفاده از ماسک تنفسی نانو در پیشگیری از بیماری‌های تنفسی: نوآوری در حفاظت فردی
45 بازدید 0 لایک

ماسک تنفسی محصولی است که کمک می‌کند از تنفس آلاینده‌ها در امان باشید و گردوغبار، بخار یا سموم شیمیایی وارد شش‌های شما...

مشاهده بیشتر