دیالیز چیست؟
دیالیز اقدامی است که توسط پزشکان، در محیط های بیمارستانی، پزشکی و یا حتی خانگی صورت می گیرد. البته لازم به ذکر است که برای انجام دیالیز در محیط های خانگی، باید لوازم و تجهیزات خاصی وجود داشته باشد و همچنین محیط بسیار تمیز و پاکیزه باشد. اما انجام این کار سبب می شود تا میزان مواد زائد موجود در خون را کاهش داد. در واقع این عمل به تصفیه خون کمک بزرگی می کند. انجام این کار سبب می شود تا حال جسمی فرد بیمار به طور کامل خوب شود و مدتی را بدون وجود مشکل به زندگی ادامه دهند. البته نکات و شرایط بسیار زیادی در خصوص انجام دادن دیالیز وجود دارد که آشنایی با آن می تواند بسیار مفید باشد. اما در ابتدا بهتر است با دلیل انجام دیالیز آشنا شویم.
در چه مواقعی لزوم به انجام دیالیز است؟
دیالیز عملی است که به افزایش خلوص خون کمک می کند. در واقع افراد بسیار زیادی هستند که کلیه آن ها عملکرد 100% ندارد و در هنگام انجام وظایف خود به درستی عمل نمی کنند. به بیان بهتر، وظایف کلیه ها پاکسازی خون از هر گونه مواد زائی، و موادی که نباید وارد خون باشند، است. اما در صورتی که کلیه ها به درستی این عمل را انجام ندهند، فرد دچار مشکل می شود. و در این مرحله دیالیز تنها راه درمانی است. به منظور خروج تمامی مواد زائد موجود در خون که کلیه ها در برابر خروج آن ها نا توان هستند، از عمل دیالیز استفاده می شود. اما همیشه عدم کارکرد درست کلیه ها نیست که فرد را آزار داده م نیازمند به انجام دیالیز می کند! افرادی که در بدن خود یک کلیه دارند نیز ممکن است به این بیماری دچار شوند.
علاوه بر این گاهی اوقات کلیه های برخی از افراد، به طور موقت اقدام به پاکسازی درست خون نمی کند و در پی آن فرد دچار مشکل می شود. در این صورت آن فرد با انجام عمل دیالیز به صورت چند جلسه می تواند عملکرد مطلوبی از کلیه ها را فراهم سازد. اما برخی افراد دیگر هستند که به طور دائم نیاز به انجام دیالیز دارند تا در نهایت بتوانند از عمل پیوند کلیه بهره مند شوند و دیگر نیازی به انجام دیالیز نداشته باشند.
انواع دیالیز و معرفی شناخته ترین نوع آن
دیالیز اقدامی است که با روش های مختلفی صورت می گیرد. اما یکی از این روش ها نسبت به سایر آن ها دارای شهرت بسیار بیشتری می باشد. این روش دیالیز نیز، همودیالیز می باشد. در این روش با استفاده از دستگاه، تمامی نا خالصی ها و همچنین مواد زائد موجود در خون تصفیه شده و در نهایت خونی پاکیزه در بدن جاری می شود. اما از دیگر روش ها و انواع دیالیز می توان به دیالیز صفاقی نیز اشاره کرد. لازم به ذکر است که هر کدام از این نوع روش های درمانی نیز می توانند به صورت های مختلفی انجام شوند.
روش انجام همودیالیز
دیالیز به این روش بسیار ساده می باشد. در روش همودیالیز، با استفاده از یک سوزن که یک شلنگ به آن متصل است، خون، از بدن خارج شده و پس از ورود به دستگاه، تمامی ضایعات و مواد ضایع آن از بین می رود و در نهایت خونی خالص و پاک وارد بدن می شود. اما این روش بسیار مان بر است و هر جلسه آن در حدود 4 ساعت طول می کشد. انجام دیالیز با این روش به 3 روش صورت می گیرد:
دیالیز صفاقی و آشنایی با روش کار آن
دیالیز صفاقی یکی دیگر از انواع روش های دیالیز کردن می باشد. این روش با استفاده از ماده ای به نام صفاق صورت می گیرد. و در واقع برای انجام دیالیز صفاقی، از چندین روز قبل اقداماتی را روی بدن بیمار انجام می دهند و در نهایت به خود بیمار آموزش می دهند تا بتواند عمل دیالیز را انجام دهد. برای انجام دیالیز صفاقی محلولی که دارای ترکیبی از آب نمک، و مواد دیگری می باشد را وارد بدن کرده و این محلول به کمک صفاق شکم، تمامی ضایعات و مواد ضایع را به خود جذب می کند و در نهایت از بدن خارج می شود. این نوع دیالیز نیز دارای انواع مختلفی می باشد:
- دیالیز صفاقی مداوم گردشی
- دیالیز صفاقی مداوم سرپایی
کلام آخر
دیالیز عملی است که در واقع هیچگونه دردی ندارد و تنها و تنها برای افزایش رفاه و راحتی بیمار صورت می گیرد. در نتیجه بدون هیچگونه ترسی می توانید اقدام به انجام دیالیز کنید تا بتوانید زندگی ای راحت را تجربه کنید.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید