ام اس چیست؟
ام اس یا اسکلروز متعدد، نوعی بیماری است که در رشته های عصبی انسان ها وجود دارد. در واقع این بیماری به سیستم های عصبی مرکزی مرتبط است و با وجود اختلالات کمی در آن ها، این بیماری در فرد شیوع پیدا می کند. به بیان بهتر، تمامی سلول های عصبی انسان ها توسط ماده ای به نام میلین، که نوعی چربی است پوشیده شده اند. این چربی های پوشاننده عصبی، از عصب ها و سلول های عصبی محافظت می کنند. جالب است بدانید که این چربی ها، علاوه بر محافظت از عصب ها، به انتقال پیام هایی که از مغز منتشر می شوند کمک می کند و در واقع عمل انتقال پیام را سرعت می بخشند و کمک می کنند که این پیام ها به درستی و سرعت بالا به عصب های نواحی مختلف بدن منتقل شوند.
اما گاهی اوقت، میلین به درستی ترشح نمی شود و در واقع سلول های عصبی، توسط مقدار کمی از این چربی ها، و حتی گاهی اوقات هیچ چربی ای به درستی پوشانده نمی شوند. در نتیجه سلول های عصبی عملکرد بسیار کمتری دارند. همچنین اگر هیچ میلینی تولید نشود و بر روی سلول ها وجود نداشته باشد، سلول های عصبی به هیچ عنوان عملکرد درستی را از خود نشان نمی دهند.
علل شیوع این بیماری و عوامل تاثیر گذار بر ابتلا به آن
جالب است بدانید که هنوز هیچ دانشمند و پزشکی نتوانسته علت شیوع این بیماری را کشف کند. اما موارد بسیار زیادی وجود دارد که می تواند بر ابتلا به این بیماری تاثیر گذار باشد. به عنوان مثال یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر این بیماری سن می باشد. عموما افرادی که بین 20 تا 50 سال سن دارند به این بیماری مبتلا می شوند. همچنین جالب است بدانید که عموما زنان در خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری ام اس هستند و بیشتر آمار مربوط به این جنسیت می باشد. اما یکی دیگر از این عوامل نور خورشید است. تحقیقات نشان داده افرادی که تماس کمتری با خورشید دارند و در واقع در نواحی ای که خورشید به میزان کمتری بر آن ها می تابد، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. از دیگر عوامل تاثیر گذار برای ابتلا به ام اس می توان به:
- ژنتیک
- استفاده بی از حد از نمک
- قاره اروپا (ساکنین این قاره بیشتری آمار ابتلا به این بیماری را دارند)
علائم ام اس
علائم بسیار زیادی برای تشخیص این بیماری وجود دارد که ممکن است در هر فردی متفاوت باشد. برخی افراد در مراحل اولیه بیماری خود علائم بسیار زیادی را از خود بروز می دهند و برخی دیگر به میزان بسیار کمتری علائم ابتلا به این بیماری را دارند. اما به طور کلی از این علائم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- یبوست و مشکلات روده
- تکرر ادرار و مشکلات مثانه
- افسردگی
- سردرد
- خستگی مفرط
- کارکرد های شناختی
- بی حسی
- ضعف
- تغییرات احساسی بسیار زیاد
- سرگیجه
- انقباض عضلات
- تغییر در طریقه راه رفتن
- لرزش
- دو بینی
- کاهش بینایی
روش های تشخیص بیماری ام اس
برای تشخیص این بیماری تنا نمی شود به علائم بروز آن اکتفا کرد. در نتیجه بهترین راه برای تشخیص آن مراجعه به پزشک می باشد. پرشک معالج با انجام بررسی ها و معاینه های بسیار زیاد، و همچنین انجام برخی از آزمایش های مخصوص اعصاب، باید به دقت تمامی این علائم را مشاهده کند تا بتواند این بیماری را در فرد تشخیص دهد. در نتیجه اگر با مطالعه مطالب بالا تصور می کنید که به این بیماری مبتلا شده اید باید اشاره کنیم که تنها راه تشخیص قطعی این بیماری، مراجعه به پزشک می باشد.
روش درمان
متاسفانه باید اشاره کنیم که همچنان هیچ راهی برای درمان قطعی بیماری ام اس وجود ندارد. اما باید اشاره کنیم که راه های بسیار زیادی وجود دارد که برای کاهش این بیماری و همچنین جلوگیری از تحلیل رفتن عضلات بسیار موثر است. یکی از موثر ترین راه ها برای کاهش اثرات این بیماری، فیزیوتراپی می باشد. همچنین دارو هایی نیز وجود دارند که به کاهش التهاب، تاثیر بسیار زیاد بر سیستم های ایمنی و عصبی، کاهش سرعت پیشرفت، جلوگیری از از بین رفتن میلین، و بسیاری از عوامل دیگر کمک کرده تا بتوانند به کاهش روند این بیماری و بهبود بیشتر فرد بیمار کمک کنند.
کلام آخر
افراد بسیاری، تصور غلطی از بیماری ام اس دارند. این بیماری آن طور که تصور می شود خطرناک و ترسناک نمی باشد و با استفاده از دارو ها و روش های درمانی متعددی که امروزه کشف شده اند، می توان تا حد بسیار زیادی از پیشرفت این بیماری جلوگیری کرد و تاثیرات خوبی را از استفاده از این روش ها و دارو ها دریافت کرد. در نتیجه جای هیچ نگرانی برای مبتلایان به این بیماری وجود ندارد.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید