پالس اکسیمتری آزمایشی است که برای اندازه گیری سطح اکسیژن خون (اشباع اکسیژن) استفاده میشود. این آزمایش یک اندازه گیری آسان و بدون درد بوسیله دستگاه پالس اکسیمتر است که نشان میدهد چقدر اکسیژن به قسمتهای دورتر از قلب شما، مانند دستها و پاها فرستاده میشود. اگر میخواهید به طور کامل بدانید پالس اکسیمتر چیست و چگونه باید از آن استفاده کنید، با طب تولید همراه باشید. آنچه در این مقاله میخوانید:
- معرفی و بررسی دستگاه پالس اکسیمتر
- اجزاء دستگاه پالس اکسیمتر چیست؟
- انواع دستگاه پالس اکسیمتر
- نحوه عملکرد دستگاه پالس اکسیمتر
- زمان مناسب برای استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر
- عوامل مختل کننده دریافت اطلاعات از دستگاه پالس اکسیمتر چیست؟

معرفی و بررسی دستگاه پالس اکسیمتر
دستگاه پالس اکسیمتر یا دستگاه اکسیژنسنج خون دستگاه کوچکی است که میزان درصد اکسیژن خون سرخرگ بیماران را اندازه میگیرد. وجود این دستگاه برای عدهای از بیماران حیاتی و ضروری است. استفاده از این دستگاه آسان و بدون درد است؛ نیاز به وارد کردن سوزن و یا فشار دادن بدن بیمار ندارد و میزان هموگلوبینی که با اکسیژن خون آمیخته شده است را به درصد بیان میکند.
بهترین دستگاه پالس اکسیمتر چه ویژگی هایی دارند؟
اجزاء دستگاه پالس اکسیمتر چیست؟
این دستگاه از دو قسمت کلیدی تشکیل شده است که به وسیله آنها درصد اکسیژن خون بیمار را اندازهگیری میکند. دو قسمت این دستگاه عبارتند از: پروب و مانیتور.
- پروب قسمتی از دستگاه پالس اکسیمتر است که به بخشهای مختلف بدن مانند انگشت سبابه، شست پا، نوک بینی و یا نرمه گوش به وسیله دندانههای گیره مانندی متصل میشود. در بالای این قسمت دیودهای ارسال نور قرار گرفتهاند که وظیفه جمعآوری اطلاعات از خون بیمار را دارند.
- مانیتور این دستگاه به شکل یک صفحه کوچک یا به شکل یک مانیتور بزرگ در نوع بیمارستانی آن است که به پروب دستگاه متصل میشود. بر روی این دستگاه علائم حیاتی بیمار مانند درصد اکسیژن خون، ضربان قلب و دیگر اطلاعات دریافتی از بدن ثبت میگردد.
انواع دستگاه پالس اکسیمتر
- پالس اکسیمتر: این مدل که کوچک، سبک و قابل حمل است، رایجترین نوع این دستگاه است. از این نوع پالس اکسیمتر بیشتر در منازل و یا مطب پزشک استفاده میشود. این نمونه تنها ضربان قلب و میزان اکسیژن خون را مشخص مینماید.
- اکسیمتر دستی: این دستگاه بزرگتر است و در بیمارستانها و برای بیمارانی که تحت نظر و در شرایط خاص هستند استفاده میشود. این مدل پیچیدهتر از نوع اول است و اطلاعات بیشتری را از علائم حیاطی بیمار جمعآوری میکند.
- پالس اکسیمتر نوزاد: این مدل برای تشخیص سلامت کودک مناسب است. پروب آن بر روی سر و پای کودک قرار میگیرد و علائم حیاتی آن را بررسی میکند.
قیمت دستگاه پالس اکسیمتر با توجه به مدل، کارکرد و میزان دقت دستگاه از طیف گستردهای برخوردار است که شما در خرید دستگاه پالس اکسیمتر باید به آن توجه نمایید.

نحوه عملکرد دستگاه پالس اکسیمتر
در قسمت بالای پروب این دستگاه یک دیود نوری قرار دارد که دو نوع نور از خود ساطع میکند؛ یک نور قرمز و دیگری نور مادون قرمز. این دستگاه با ارسال هر دوی این نورها به درون مویرگ سرخرگ و بازگشت آنها میزان درصد اکسیژن خون را محاسبه میکند. اطلاعات جمع آوری شده توسط این نورها به دستگاه منتقل میشود و میزان اشباع هموگلوبین با اکسیژن محاسبه میگردد. نسبت نور قرمز به نور مادون قرمز میزان اشباع اکسیژن را نشان میدهد.
چنانچه این دستگاه میزان اکسیژن خون را بین 95 تا 97 درصد نشان دهد، وضعیت بیمار نرمال بوده و نیاز به اتصال اکسیژن ندارد. در صورتی که این دستگاه عدد 90 و یا پایینتر از آن را نشان دهد، وضعیت بیمار در حالت هشدار قرار دارد و باید سریعاً مورد رسیدگی قرار بگیرد.
اعداد روی پالس اکسیمتر چه معنایی دارند؟
دو عدد اصلی که در یک پالس اکسیمتر نمایش داده میشوند، عبارتند از: اشباع اکسیژن و ضربان قلب. میزان اکسیژن خون به صورت درصد با واحد SpO2 (اشباع اکسیژن محیطی) مشخص میگردد. اما ضربان قلب به سادگی به صورت BPM (ضربان در دقیقه) نمایش داده میشود. طبق گفته بنیاد ریه بریتانیا، سطح اکسیژن خون شما باید حدود 95 تا 100 درصد و ضربان قلب سالم باید 50 تا 90 BPM باشد.

زمان مناسب برای استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر
پزشک از این دستگاه در زمانهای خاصی استفاده کرده و سطح اکسیژن خون بیمار را بررسی مینماید:
- هنگامی که بیماری تحت عمل جراحی قرار میگیرد، باید قبل و بعد از عمل میزان اکسیژن خون او بررسی شود.
- هنگامی که بیمار از مسکنهای قوی استفاده کرده است.
- در مواقعی که کارکرد ریه بیمار با مشکل مواجه است و بیمار نیاز به درمان و تجهیزات کمک تنفسی دارد.
- برای بررسی وقفه تنفسی فرد در هنگام خواب.
- هنگام تشخیص و درمان بیماریهایی که با سطح اکسیژن خون ارتباط دارند، مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی، انسداد ریوی، کمخونی، سرطان ریه، آسم، ذاتالریه.
معرفی و بررسی انواع دستگاه پالس اکسیمتر یا اکسیژن سنج خون
عوامل مختلکننده دریافت اطلاعات توسط دستگاه پالس اکسیمتر چیست؟
چنانچه این دستگاه به انگشت بیمار متصل شود، وجود لاک ناخن و یا ناخن مصنوعی مانع از ورود نورهای قرمز و مادون قرمز به درون رگها میشود. عوامل محیطی دیگری نیز موجب اختلال در عملکرد دستگاه پالس اکسیمتر میشوند. تابش نور مستقیم خورشید به پروب در این دستگاه اختلال ایجاد میکند.
اگر اتصال پروب به بدن بیمار به خوبی انجام نشود و یا اینکه پروب خیلی سفت بر روی عضو بیمار قرار گرفته باشد، منجر به کاهش اکسیژنرسانی به بدن شده و دستگاه نمیتواند اطلاعات صحیحی ارائه دهد. اگر عضو متصل به پروب پانسمان سفت و محکمی داشته باشد، اکسیژن کمتری به عضو مورد نظر میرسد و اطلاعات دریافتی دستگاه پالس اکسیمتر اشتباه خواهد بود.
عوامل فیزیولوژی مانند اختلالات عروقی، فشارخون نامتعادل، دمای غیرعادی بدن و آنمی نیز میتوانند مانعی برای دریافت اطلاعات صحیح از دستگاه باشند.
سخن پایانی
حال که به طور کامل دانستید دستگاه پالس اکسیمتر چیست، تنها لازم است بدانید دقت اکثر پالس اکسیمترها بین 2 تا 4 درصد از سطح واقعی اشباع اکسیژن خون است؛ به این معنی که قرائت پالس اکسیمتر ممکن است بین 2 تا 4 درصد بالاتر یا کمتر از سطح واقعی اکسیژن در خون شریانی باشد.
در نهایت توصیه میکنیم برای انجام آزمایش پالس اکسیمتری، از دستگاه باکیفیت و استاندارد استفاده نمایید تا از نتایج آن مطمئن باشید و سلامت خود یا بیمار را به خطر نیندازید. فروشگاه اینترنتی معتبر تجهیزات پزشکی طب تولید، انواع پالس اکسیمتر باکیفیت را از برندهای شناخته شده با ضمانت اصالت کالا و قیمت مناسب ارائه مینماید.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید