نکات مهم و لوازم مورد نیاز برای مراقبت از زخم

1456 بازدید 5 لایک
 

انواع زخم ها:

1.سابیدگی: این نوع زخم بر اثر کشیدگی و سابیدگی پوست بر روی سطوح مختلف به وجود می آید. و قسمتی از پوست برداشته می شود. معمولاً سطح آسیب وسیع است و حاشیه ی نامشخصی دارد. خونریزی این نوع زخم کم است ولی درد زیادی دارد چون سطح پوست داراری گیرنده های زیادی است و وقتی سطح وسیعی از پوست دچار آسیب می شود گیرنده های زیادی درگیر می شوند و فرد درد زیادی را احساس می کند. در این نوع  زخم بهتر است در ابتدا سطح زخم را با آب و صابون بشویید سپس با مواد ضدعفونی شستوشو بدهید. و در آخر زخم را پانسمان کنید.

2.بریدگی: در این نوع زخم جسم خارجی فقط پوست را درگیر نمی کند بلکه به بافت های زیرین هم وارد می شود و ما نسبت به حالت سابیدگی زخم عمیق تری داریم. معمولاً لبه های زخم صاف و حاشیه زخم مشخص است.این نوع از زخم معمولاً همراه با میزان بیشتری خونریزی است. برای مراقبت از این نوع زخم به دو صورت عمل می کنیم. اگر زخم به وجود آمده خیلی عمیق باشد و جسم خارجی در زخم باقی مانده باشد فقط دو لبه زخم را به هم فشار میدهیم و قسمتی از بدن را که زخمی است از سطح قبل  بالاتر نگه می داریم تا باعث کاهش درد و خونریزی در محل زخم شود و به بیمارستان مراجعه می کنیم. و سعی نمی کنیم جسم خارجی را خارج کنیم چون باعث خونریزی بیشتر در محل زخم می شود. حالتت دوم این است که جسم خارجی در زخم وجود نداشته باشد که در این حالت زخم را می شوییم و لبه های زخم را ضد عفونی می‌کنیم. و روش ضد عفونی کردن به این صورت است که پنبه را به ماده ضدعفونی کننده آغشته میکنیم و از قسمتی که زخم وجود دارد به سمت خارج تمییز می کنیم. چون اگر از سمت خارج به سمت زخم تمییز کنیم در واقع میکروب های قسمت های دورتر را به زخم نزدیک می کنیم. پس روش کار از سمت زخم به سمت خارج است. و بعد پانسمان را روی زخم می گذاریم و زخم را می بندیم.

3.سوراخ شدگی: در این نوع زخم بسته به اینکه کدام یک از نواحی بدن ما درگیر شود ممکن است اصلاً خونریزی نداشته باشیم و یا آن قدر خونریزی بدهد زخم که حیات فرد به خطر بی افتد. در سوراخ شدگی چون نفوذ زیادی به عمق وجود دارد معمولاً جسم خارجی باقی می ماند. پس تنها کاری که می کنیم با فشار بر آن نقطه جلوی خونریزی بیشتر را می گیریم و به بیمارستان می رویم.

4.کنده شدگی: در این نوع زخم قسمتی از گوشت یا بافت های مختلف بدن کنده می شود و خونریزی شدیدی می دهد که در این حالت ما باید قسمت کنده شده را برداریم و سر جایش بگذاریم و سریعاً به بیمارستان مراجعه کنیم.

5.قطع عضو: در این نوع باید قسمتی از بدن که دچار جراحت شده و قسمتی از آن قطع شده را حتماً به صورت مستقیم فشار بدهیم و بالاتر از سطح بدن نگه داریم تا خونرسانی به آن قسمت کمتر شود و باید سریعاً فرد را به بیمارستان منتقل کنیم. و عضوی هم که قطع شده را باید باندپیجی کنیم و در یک کیسه پلاستیکی قرار دهیم و در یک ظرف پر از یخ بگذاریم. و همراه با فرد آسیب دیده به بیمارستان منتقل کنیم.

نکاتی درمورد مراقبت از زخم ها

وقتی با یک زخم روبه رو می شویم اصلاً نباید از پنبه یا دستمال کاغذی برای بند آوردن خون روی زخم استفاده کنید زیرا هیچ کدام یک از آن ها استریل نیستند. پس باید حتماً از وسایل تمیز تری مثل گاز استریل استفاده کنید.

نکته دیگر اینکه اگر از بتادین برای ضدعفونی کردن زخم استفاده می کنید باید حتماً دقت کنید که بتادین مستقیماً روی زخم و لایه های عمیق تر آن ریخته نشود. چون در بتادین ید وجود دارد و ممکن است باعث ایجاد آلرژی در فرد شود.

در هنگام پانسمان زخم زمانی که گاز را روی زخم میگذارید دیگر به هیچ وجه نباید آن را تکان دهید زیرا باعث جابه جایی میکروارگانیسم ها می شود. و اگر گاز را روی زخم گذاشتید و خون جاری شد اصلاً گاز را برندارید چون باعث افزایش شدت خونریزی میشود، فقط به منظور بند آوردن خونریزی گاز های زیاد تری روی آن بگذارید.

در مورد عوض کردن پانسمان، این کار باید روزانه انجام شود زیرا اگر پانسمان مرطوب شود خود آن تبدیل به محیط مناسبی برای رشد انواع میکروارگانیسم ها می شود. و حتماً قبل از تعویض پانسمان باید دست ها را با آب و صابون حداقل به مدت 30 ثانیه بشورید.

زخم پس از جراحی

این زخم احتیاج به مراقبت ویژه ای دارد و حتماً باید با عوض کردن مداوم پانسمان و استفاده از مواد ضدعفونی کننده از آن مراقبت کرد.

در مورد زخم پس از جراحی یا سایر انواع زخم ها باید همواره احتمال عفونت را در نظر بگیریم و دائماً زخم را از این جهت بررسی کنیم. نشانه های عفونت شامل التهاب و ترشحات چرکی در ناحیه زخم است. اگر احساس درد زیادی در ناحیه زخم داشته باشید که به مسکن ها جواب ندهد این نشانه را هم می توان به عنوان نشانه عفونت در نظر گرفت. با داشتن هر کدام یک از این نشانه ها بهتر است سریعاً به بیمارستان مراجعه کنید.

  

مشخصات و انواع وسایل مراقبت از زخم

 
ارسال شده در: مطالب تجهیزات پزشکی

ارسال نظر

برای ارسال نظر وارد شوید

راهنمای مجله

جدیدترین مطالب

استفاده صحیح از آنژیوکت برای کاهش درد بیمار
استفاده صحیح از آنژیوکت برای کاهش درد بیمار
23 بازدید 0 لایک

استفاده درست و حرفه‌ای از آنژیوکت یکی از مهارت‌های اساسی در مراقبت‌های پزشکی است که نقش بسیار مهمی در کاهش درد و...

مشاهده بیشتر
انتخاب گان مناسب اتاق عمل و بخش ایزوله
انتخاب گان مناسب اتاق عمل و بخش ایزوله
51 بازدید 1 لایک

گان یکی از مهم‌ترین محصولات در بیمارستان‌ها و فضاهای درمانی است که برای مراقبت از بیماران و راحتی آن‌ها طراحی شده...

مشاهده بیشتر
تفاوت توالت فرنگی تاشو و ثابت، کدام کاربردی‌‌تر است؟
تفاوت توالت فرنگی تاشو و ثابت، کدام کاربردی‌‌تر است؟
77 بازدید 0 لایک

توالت فرنگی یکی از پرکاربردترین تجهیزات بهداشتی است که در تمام کشورها از جمله ایران مورداستفاده قرار می‌گیرد و در...

مشاهده بیشتر
انتخاب تب‌ سنج دیجیتالی مناسب برای خانه و مراکز درمانی
انتخاب تب‌ سنج دیجیتالی مناسب برای خانه و مراکز درمانی
68 بازدید 1 لایک

یکی از مهم‌ترین وسایلی که در تشخیص و درمان بیماران مورداستفاده قرار می‌گیرد، تب سنج است. از جمله مدل‌های مختلف آن...

مشاهده بیشتر
انتخاب زانوبند طبی مناسب برای انواع آسیب‌های زانو
انتخاب زانوبند طبی مناسب برای انواع آسیب‌های زانو
116 بازدید 1 لایک

زانو بند طبی یکی از تجهیزاتی است که پزشک استفاده از آن را در صورت تشخیص مشکلات اسکلتی و عضلانی که عامل زانودرد هستند،...

مشاهده بیشتر