طبتولید- این سومین سالی است که هجوم بیماران به اورژانس بیمارستان زیاد میشود و میزان بستری به بالاترین حد خود میرسد. با این حال، امسال اوضاع کمی متفاوت به نظر میرسد، زیرا ویروس اصلی پشت این تهدید دیگر ویروس مولد بیماری کووید-19 نیست، بلکه RSV و آنفلوانزا است. درباره ویروسهای جدیدی که پس از کووید از راه رسیدند چه میدانید؟ اگر هنوز اطلاع کافی از آنها ندارید ادامه این مطلب را در طب تولید بخوانید:
RSV، سایر ویروسها و ایمنی در کودکان
افزایش سریع موارد ابتلا به ویروس سنسیشیال تنفسی (RSV) و سایر عفونتهای تنفسی ویروسی ابتدا در کودکان خودش را نشان داد. در بسیاری از کشورها به دلیل بستری بی سابقه کودکان در بیمارستان، وضعیت اضطراری اعلام شد. موارد آنفلوانزای ناشی از سویه آنفلوانزای A (H3N2) نیز سریعتر از سالهای گذشته و دو ماه زودتر از معمول افزایش یافته است. البته خوشبختانه، واکسن های چهار ظرفیتی آنفلوانزای امسال شامل این سویه میشود و داده های اولیه ۵۰ درصد اثربخشی واکسن را در برابر بستری شدن در بیمارستان نشان می دهد. از آنجایی که بسیاری از بچهها برای اولین بار در ۳ سال گذشته به مدرسه حضوری تمام وقت بدون ماسک بازگشتند، خانوادهها یکی پس از دیگری به شدت با عفونت ویروسی آسیب زا درگیر هستند.
یکی از توضیحات رایج برای سرعت و شیوع بالای RSV و سایر عفونت های تنفسی ویروسی این است که کودکان چون مدتی در برابر انواع ویروسها محافظت شدهاند، سیستم ایمنی آنها با ویروسی مواجه نشده و بنابراین مصونیت ندارند. مسئله این است که سه سال اقدامات بهداشت عمومی مانند فاصله گذاری اجتماعی، پوشیدن ماسک و تعطیلی مدارس اجرا شده است و محافظت از کودکان در برابر کووید-19، به طور قابل توجهی قرار گرفتن آنها در معرض سایر عفونتهای رایج را کاهش داده است. اما نباید همه چیز را به گردن پروتکلهای بهداشت عمومی که بر اساس دانش آن زمان از ویروس شده بودند، انداخت. شیوع فعلی بیماریهای ویروسی تنفسی نشان میدهد که سیستم ایمنی کودکان در حال حاضر به دلیل عدم مواجهه به موقع ضعیف شده است. در واقع، آنچه ما میبینیم این است که سیستم ایمنی کودکان تنبل یا نابالغ است.
چرا RSV در حال حاضر در حال افزایش است؟
نوزادانی که در سال ۲۰۲۰ یا پس از آن متولد شدهاند، اولین فصل RSV خود را در یک جدول زمانی معمولی تجربه نکردهاند. بنابراین در حال حاضر بسیاری از کودکان زیر ۳ سال همگی RSV و سایر عفونتهای ویروسی را برای اولین بار در یک زمان تجربه میکنند. غیبت فوقالعاده RSV در زمستانهای گذشته منجر به تعداد زیادی از کودکان خردسال بدون ایمنی طبیعی شد که اکنون همه مستعد ابتلا به عفونت هستند زیرا به مدرسه بازگشتند و پس از لغو اقدامات بهداشت عمومی، شروع به ارتباطات اجتماعی کردند. احتمالا سال ها طول می کشد تا این روند اصلاح شود، اما باید احتمال یک حالت عادی جدید را نیز در نظر بگیریم. یکی دیگر از تغییرات بالقوه در این میان این است که شرکت فایزر به تازگی اعلام کرده است واکسن دو ظرفیتی RSV با کارایی 82 درصدی در برابر بیماری شدید تنفسی تحتانی در نوزادان در ۹۰ روزه را در مرحله کارآزمایی دارد. به احتمال زیاد این واکسن پایان سال جاری تایید شود و به اولین واکسن RSV تبدیل خواهد شد.
سردرگمی در مورد علائم ویروس
با افزایش RSV، آنفلوانزا و سایر ویروسها، برخی افراد ادعا میکنند که هر فرد میتواند بر اساس علائم خود تشخیص دهد به کدام ویروس مبتلا شده است. اما این طور نیست. کووید، آنفلوانزا، RSV و سایر عفونت های ویروسی تنفسی، همگی علائم مشابهی را به خصوص در بزرگسالان ایجاد میکنند.
بهترین راه برای اینکه بفهمید کدام ویروس دارید، آزمایش است. توصیه میکنم قبل از انجام آزمایش آنتی ژن سریع خانگی، برای کووید-19، ۲۴ ساعت منتظر علائم باشید. برای آزمایش جامعتر، به مطب پزشک خود یا کلینیک مراقبتهای فوری محلی بروید، جایی که پزشکان می توانند آزمایشی به نام پانل تنفسی ویروسی یا PCR انجام دهند که وجود چندین ویروس از جمله کووید، آنفلولانزا، RSV، راینوویروس و سایر ویروسهای رایج را بررسی میکند.
والدین باید مراقب چه علائمی باشند؟
در اینجا فهرستی از علائم نگران کننده که باید در کودک بیمار به آن دقت کرد وجود دارد:
تحریک پذیری
تنفس پر سر و صدا
کم اشتهایی، به ویژه با کاهش مصرف مایعات
کاهش ادرار و تعداد پوشک خیس
خس خس سینه
تنگی نفس
کاهش سطح اکسیژن
باید به همه یادآوری شود که در اورژانس، هر درجه از تب، مورد توجه قرار میگیرد. حد اقل تب ۳۷ درجه سانتیگراد است. تب به خودی خود لزوماً چیز بدی نیست. تب پاسخ طبیعی بدن به عفونت است، خواه ناشی از باکتری باشد یا ویروس.پزشک بیشتر نگران کودکی با دمای ۳/۳۷ درجه هستم که تحریک پذیر است، غذا نمی خورد و کم آب است تا کودک با دمای ۴۰ درجه که در اورژانس راه میرود و میدود. برای اطمینان از صحت تب حتما از تب سنج دیجیتال استاندارد استفاده کنید.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید