معرفی دستگاه فشارسنج بازویی
خونی که در اثر پمپاژ قلب وارد سرخرگ ها می شود دارای یک نیرویی است که این نیرویی به دیواره سرخرگ ها وارد می شود را تحت عنوان فشارخون می شناسند. این فشار دارای دو مقدار ماکزیمم و مینیمم است که در هنگام اندازه گیری فشارخون، هر دوی این مقدار می بایست در نظر گرفته شود. اندازه گیری فشارخون تنها توسط پزشک و در مراکز درمانی صورت نمی گیرد و این امکان به وجود آمده است که امروزه همه افرادی که از بیماری فشار خون رنج می برند با داشتن دستگاه فشارسنج، در هر مکان که هستند از فشار خون خود اطلاع داشته باشند.
لزوم اطلاع از فشارخون
یکی از معاینات مهم پزشکی که لازم است همه افراد نسبت به انجام آن اقدام نمایند، اندازهگیری فشار خون است. این موضوع به ویژه برای افرادی که در سنین بالا قرار دارند از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد چراکه حدود پانزده در صد افرادی که در سنین بالای شصت سال قرار دارند، از داشتن بیماری فشار خون خود، بی اطلاع هستند. از این رو بهتر است سالانه دوبار، همه افراد، چه آنهایی که دارای مشکلات جسمی و بیماری های مختلفی هستند و چه افرادی که از سلامت جسمی برخوردارند، اقدام به سنجش فشار خون خود کنند. در این صورت اگر متوجه وجود فشار خون بالا شدند می توانند اقدامات درمانی و کنترلی لازم را به موقع انجام دهند. معمولا اندازه گیری فشار خون جهت برخی تشخیص های پزشکی و اقدامات پیشگیرانه برای برخی بیماری ها نیز بسیار موثر و با اهمیت می باشد. از این رو تهیه دستگاه فشار خون، برای همه خانواده ها و افراد، ضروری به نظر می رسد.
دستگاه فشار خون
یکی از مهم ترین دستگاه ها و تجهیزات پزشکی، دستگاه فشار خون است که فشار وارد شده بر رگ ها توسط این دستگاه قابل نمایش است. دستگاه فشار خون دارای انواع مختلفی است که اساس و نوع کارایی مدل های مختلف این دستگاه کاملا یکسان بوده و همه آنها میزان ماکزیمم و مینیمم فشار خون را نمایش می دهند. اما به طور کلی، دستگاه فشار خون در دو سه نوع دستگاه فشار خون جیوهای و فشارسنج دیجیتال و دستگاه فشار سنج عقربهای می باشند. که فشارسنج دیجیتال خود در دو نوع دستگاه فشار خون بازویی و دستگاه فشار خون مچی در بازار وجود داد. امروزه دستگاه فشارسنج بازویی در کشور ما کاربرد بیشتری داشته و اغلب این نمونه را به عنوان وسیله ای جهت سنجش فشار خون می شناسند.
مشخصات دستگاه فشار خون بازویی
دستگاه فشار خون بازویی از یک بازوبند یا کاف که با استفاده از لوله ای به دستگاه مانیتوردار الکترونیکی متصل می شود، تشکیل شده است. بر روی قسمت الکترونیکی دستگاه، دکمه ای قرار دارد که با فشار دادن آن بازوبند شروع به بادشدن کرده و پس از رسیدن به یک سطح معین، به صورت خودکار شروع به خالی شدن باد می کند. در واقع عملکرد اصلی این دستگاه بسته به یک گیرنده یا حسگر الکترونیکی خاص است که دارای حساسیت بالایی نسبت به نبض بوده و از این طریق، فشار خون را اندازه گیری کرده و برای نمایش به مانیتور انتقال می دهد.
اندازه کاف فشارسنج بازویی
برای اندازه گیری مطمئن و دقیق فشار خون، اندازه کاف یا بازوبند بسیار مهم می باشد. برای اینکار شما می بایست قبل از خرید فشارسنج بازویی از اندازه دقیق بازوی خود اطلاع داشته باشید تا بتوانید یک دستگاه با کاف استاندارد را تهیه کنید. اطلاع از این مورد بسیار ساده و راحت است، تنها کافی است که با استفاده از یک متر، دور بازو، حدفاصل بین سرشانه و آرنج را اندازه گرفته و حتما موقع تهیه، به همراه خود داشته باشید. برای اطلاع شما از اندازه های استاندارد کاف، به چند نمونه و موارد استفاده آن اشاره خواهیم کرد:
- کاف استاندارد مخصوص بزرگسال که برای بازوهای ۹.۰ تا ۱۳.۰ اینچ متناسب می باشد.
- کاف بزرگ مخصوص بزرگسال که برای اندازه بازوی ۱۳.۰ تا ۱۷.۰ اینچ مناسب است.
- کاف فیت که هم برای اندازه استاندارد و هم برای اندازه بزرگ از ۹.۰ تا ۱۷.۰ اینچ مناسب خواهد بود.
- کاف با انواع متفاوت و گسترده ای از اندازه ها کهبرای سایزهای استاندارد و بزرگ ۹.۰ تا ۱۷.۰ اینچ نیز مناسب است.
نحوه کار با فشارسنج بازویی
- در هنگام اندازه گیری فشار خون، آرامش و راحتی فرد، شرط مهم و اولیه محسوب می شود. درصورتی که احساس اضطراب داشته باشید، اندازه گیری فشار خون شما با دقت صورت نخواهد گرفت.
- کاف یا بازوبند دستگاه را در روی بازوی خود و حد فاصل میان شانه و آرنج ببندید و دقت کنید که نه آنچنان محکم و نه خیلی شل باشد.
- دستگاه را روشن کرده و با شنیدن پیغامی اپراتور یا صدای ضبط شده در دستگاه، بازوبند شروع به بادشدن می کند. فشار ناشی از بادشدن کاف، به بازوی شما نیرویی وارد می کند و به طور اتوماتیک پس از چند لحظه این باد خالی می شود.
- در این مرحله اعدادی بر روی صفحه نمایشگر نشان داده می شود که دارای سه بخش می باشند. عدد نمایان شده در بالای صفحه، فشار خون ماکزیمم یا سیستولیک را نشان می دهد. عدد وسط صفحه مانیتور، فشار خون مینیمم یا دیاستولیک را نمایان می سارد که معمولا از سیستولیک مقدار کمتری دارد. و در آخر هم عددی که در پایین نمایشگر ظاهر شده و با فونت کوچکتری دیده می شود، مقدار ضربان قلب فرد است.
- اگر فشار خون شما یا فرد مورد نظر، بالا باشد صفحه نمایش دستگاه به علامت خطر، قرمز رنگ خواهد شد. در صورتی که مقدار بالا بودن فشار خون، خفیف تر باشد، رنگ صفحه نمایش، نارنجی می شود و در شرایط نرمال و معمولی، رنگ مانیتور سبز است.
- برای اطلاع دقیق تر از میزان فشار خون خود، در دو دقیقه، دو یا سه بار فشار خون خود را اندازه گیری کرده و خواهید دید که مقدار فشار خون ثبت شده در اولین اندازه گیری، بیشتر از دفعات بعدی خواهد بود.
- معمولا فشارسنج بازویی، دارای یک حافظه جانبی جهت ثبت اندازه فشار خون های گرفته شده دارد، که موجب می شود طی یک دوره قرائت، از روند سلامتی خود اطلاع دقیقی در دست داشته باشید.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید