برای اندازهگیری میزان فشارخون دستگاههای مختلفی ساخته شده و در اختیار پزشکان و افراد قرار گرفتهاند. فشارسنج میزان فشار سیستولی و دیاستولی قلب را اندازهگیری میکند. این دستگاه نقشی مؤثر در اندازهگیری سلامت افراد دارد. اگر نارسایی قلبی و نارسایی رگ در فرد وجود داشته باشد، به کمک این دستگاه میتوان تا حدودی متوجه آن شد.
بررسی دستگاه فشارسنج بازویی دیجیتالی
فشارسنج بازویی همانطور که از نامش پیداست بر روی بازو متصل شده و فشار را اندازهگیری میکند. این دستگاه یک نمایشگر دیجیتالی دارد که اعداد فشارخون و ضربان قلب را به سرعت نمایش میدهد.
نحوه کار با دستگاه فشارخون بازویی دیجیتالی
نحوه استفاده از فشارسنج بازویی دیجیتالی آسان بوده و به قرار زیر است:
ابتدا فشارسنج را در وسط بازوی خود متصل کرده و کیسه هوایی مربوطه را بهآرامی ببندید. سپس دستگاه را روشن کنید. مشاهده میکنید پس از چند ثانیه پر از هوا میشود. در این حالت سه عدد بر روی نمایشگر دیجیتالی نمایان میشوند. عدد بالایی نشانگر فشار دیاستولی قلب و عدد وسطی نشانگر فشار سیستولی است. عددی که نمایشگر دیجیتال بهعنوان آخرین عدد نشان میدهد، تعداد ضربان قلب است.
اگر فشارخون بالا باشد، عدد بالایی به رنگ قرمز درآمده و اگر فشارخون پایین باشد عدد پایینی به رنگ نارنجی در میآید. اگر فشارخون در حالت نرمال باشد این اعداد به رنگ سبز نمایش داده میشوند.

بررسی دستگاه فشارسنج مچی دیجیتالی
کاف فشار سنج مچی بر روی مچ دستان متصل شده و فشار را اندازه میگیرد. اگر شرایط استفاده از این دستگاه را به طور کامل رعایت کنید، میتوانید اندازهگیری دقیقی داشته باشید.
نحوه کار با دستگاه فشارسنج مچی دیجیتالی
نحوه عملکرد این دستگاه همانند فشارسنج بازویی است. تنها تفاوت آنها در نحوه بستن بر روی دست است. دستگاه را روی مچ ببندید و مچ را در راستای قلب نگه دارید. آرام بنشینید و دستگاه را روشن کنید. در مدت زمان کوتاهی اعداد فشار خون روی صفحه دیجیتالی نمایان میشوند.

بررسی دستگاه فشارسنج عقربهای
اندازهگیری فشارخون با استفاده از این دستگاه بهمراتب سختتر از انواع فشارسنج دیجیتالی است. این فشارسنج از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است. برای سنجش فشار با استفاده از این وسیله باید فرد بهاندازه کافی مهارت داشته و آموزش دیده باشد. این دستگاه از 4 قسمت تشکیلشده: کاف، گوشی پزشکی، صفحهنمایش، پمپها ولولهها.
نحوه کار با دستگاه فشارسنج عقربهای
برای استفاده از این وسیله ابتدا باید فرد لباس آستین لباس خود را بالا بزند. سپس باید ضربان را بر روی قسمت داخلی بازوی آن چک کند. بعد از این مرحله کاف را بهآرامی در همان قسمت ببندید. پمپ را فشار دهید و با استفاده از آن هوا را به درون کاف وارد کنید. گوشی پزشکی را زیر کاف قرار داده و گوشیها را بر روی گوش خود بگذارید. پمپ را تا زمانی که اندازه جیوه بین 160 تا 180 باشد فشار دهید. سپس وقتی به این مقدار رسید هوای درون کاف را خالی کنید. برای باز کردن دریچه جریان هوا، پیچ بالای پمپ را در خلاف جهت عقربههای ساعت به آهستگی بچرخانید. در 120 میلیمتر جیوه فشار قابلاندازهگیری است. اولین صدایی که به گوش میرسد فشار سیستولیت است. در 80 میلیمتر جیوه دومین صدا به گوش میرسد. دومین صدا فشار دیاستولیک است.
نتایج بهدست آمده میزان فشارخون افراد را نشان میدهد. فشار سیستولیت همواره از دیاستولیک بیشتر است. این نتایج بهصورت دو عدد مانند 9/11 نشان داده میشوند که با توجه به مطالب گفته شده عدد کوچکتر فشاری است که در زمان استراحت قلب ایجاد میشود و عدد بزرگتر میزان فشاری است که بر رگهای خونی در هر بار انقباض قلب وارد میشود. اگر هر یک از این صداها را نتوانستید تشخیص بدهید باید دوباره مراحل را طی کنید تا به نتایج درست برسید.

بررسی دستگاه فشارسنج جیوهای
اولین فشارسنجی که توسط بشر ساخته و در اختیار پزشکان قرار گرفته است، فشارسنج جیوهای است. این فشارسنج بسیار ساده بوده و کار کردن با آن راحت است. با اینکه علم پیشرفت کرده و انواع فشارسنجها تولید و روانه بازار شدهاند، اما باز هم فشارسنجهای جیوهای از پرکاربردترین وسایلی هستند که بسیاری از پزشکان از آن استفاده میکنند. پزشکان معتقدند که دقت این فشارسنج بهمراتب از سایر فشارسنجها بالاتر است.
نحوه استفاده از دستگاه فشارسنج جیوهای
زمانی که از این دستگاه برای اندازهگیری فشار استفاده میشود، جیوهای که در لوله کوچک آن قرار دارد حرکت میکند. این لوله شیشهای مندرج است. پس از اینکه حرکت جیوه ثابت شد عددی که بر روی آن نمایش داده میشود میزان فشارخون فرد است. برای استفاده از این دستگاه باید مانند دستگاه فشارسنج عقربهای، کاف آن را روی بازو بدون لباس ببندید و آن را پر از هوا کنید. در هنگام تخلیه هوا، جیوه روی اعداد مندرج روی استوانه شیشهای مکث میکند تا اعداد فشارخون را تعیین کنید.

نکات لازم برای اندازهگیری فشارخون
همانطور که گفته شد فشارخون نتیجه انقباضات رگها و دریچههای قلب است. عوامل بسیاری وجود دارد که بر این انقباضات مؤثر هستند. اضطراب، استرس، تنفس نادرست، دویدن، تپش قلب و... از جمله عواملی هستند که باعث افزایش و یا کاهش انقباضات قلبی میشوند. هنگام اندازهگیری فشارخون باید دقت داشته باشید که فرد آرامش کافی دارد و نحوه نشستن و بستن انواع دستگاه فشارسنج به دستهای او درست است. همچنین باید اطمینان حاصل کنید که از هیچگونه مواد مخدری استفاده نکرده است. پس از آگاهی از این موارد به مدت چند دقیقه به فرد استراحت دهید تا ضربان قلبش طبیعی شود؛ و سپس شروع به اندازهگیری فشارخون کنید. زمانی که هریک از این موارد رعایت نشود نمیتوان به نتیجه درستی از میزان فشارخون دست یافت و این ممکن است خطرناک باشد. پزشک با توجه به میزان فشارخون فرد برای او داروهایی تجویز میکند. اگر فشارخون نادرست باشد ممکن است نه تنها دارو مفید واقع نشود، بلکه تأثیری بهمراتب مخربتر از خود برجای بگذارد.
سخن پایانی
یکی از علائم حیاتی بدن و نکات سنجش سلامتی در افراد میزان فشارخون است. فشارخون میزان فشاری است که به رگهای قلبی وارد میشود. این فشار اندازه نرمالی دارد و نباید از حد طبیعی خارج شود. به همین دلیل وجود انواع دستگاه فشار خون برای سنجش میزان فشارخون الزامی است. 4 نوع دستگاه فشارسنج وجود دارد که عبارتاند از: فشارسنج دیجیتالی بازویی و مچی، فشارسنج جیوهای و فشارسنج عقربهای.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید