روش اندازه گیری تب و درجه حرارت بدن
تنظیمات مربوط به دمای بدن انسان در مغز صورت می گیرد که این درما در حالت طبیعی و نرمال حدود 37 درجه سانتی گراد می باشد. تب را نباید یک بیماری قلمداد کرد بلکه نشانه و علامتی جهت اعلام وجود یک بیماری در بدن خواهد بود. همچنین می توان تب را یکی از روش های دفاع بدن در مقابل باکتری و ویروس هایی دانست که در دمای بالا دوام نمی آورند. به همین علت در مواقعی که درجه تب چندان بالا نباشد نیازی به درمان خاصی وجود ندارد، تنها در صورتی باید برای درمان تب دست به کار شد که با برخی علائم و عوارض همراه باشد. معمولا در شرایطی که درجه تب بدن به 40 درجه یا بیشتر می رسد، می تواند خطرساز باشد و لازم است برای درمان فوری و مراقبت های پزشکی اقدامات لازم صورت بگیرد. این موضوع به خصوص در نوزادان، کودکان و افراد سالخورده بسیار مهم است، چراکه عدم توجه به تب بالا در این گروه از افراد، میتواند موجب بروز اختلالات شدید و تشنج گردد. قیمت تب سنج بستگی به مدل و کارآیی آن دارد ، قیمت تب سنج دیجیتال معمولا از دیگر مدل ها بالاتر است.
مشخصات، خرید و قیمت انواع تب سنج
نحوه اندازه گیری تب
از نظر پزشکی و به دلیل اهمیت سلامتی، اندازه گیری درجه حرارت بدن بسیار مهم بوده و تاثیر زیادی در تشخیص برخی بیماری ها خواهد داشت. چراکه همان طور که اشاره شد، تب می تواند نشانه بیماری های مختلفی باشد و یا به بیان بهتر، واکنش بدن به بیماری به شکل تب مشخص می شود و بدن برای مقابله با بیماری، حرارت را بیشتر می کند. همچنین برای آگاهی از اینکه بیماری در چه مرحله ای قرار دارد و به جهت پیگیری روند درمان، می بایست دمای بدن مورد اندازه گیری دقیق قرار بگیرد. کلیه فرایندهای تشخیص درجه حرارت بدن یا تب، با استفاده از ابزاری به نام تب سنج صورت می گیرد.
انواع تب سنج
تب سنج دیجیتالی
یکی از بهترین انواع تب سنج، نوع دیجیتالی آن است که دارای کاربردی بسیار راحت و آسان می باشد. همچنین دقت آن برای نشان دادن درجه تب بسیار بالا بوده و کاملا قابل اطمینان می باشد. این تب سنج، با استفاده از حسگرهای الکترونیکی، حرارت بدن را ثبت می کند. انواع مختلف تب سنج دیجیتالی بر اساس نحوه عملکرد آنها شامل؛ تب سنج های مقعدی، گوشی ،دهانی و زیر بغل می باشند. معمولا از این نوع تب سنج به دلیل استفاده راحت، نسبت به سایر انواع تب سنج، استقبال بیشتری می شود. این وسیله دارای دارای نمایشگری است که مقدار تب و دمای بدن را نمایان می سازد. کافی است دستگاه را در محل مورد نظر قرار داده تا درجه حرارت بدن مشخص شود.
تب سنج درون گوشی
استفاده از این نوع تب سنج نیز بسیار ساده می باشد. معمولا از این نوع تب سنج برای تعیین درجه تب در کودکان استفاده می شود. در این نوع تب سنج برای اندازهگیری دمای داخل کانال گوش از یک اشعه مادون قرمز استفاده می شود البته وجود جرم داخل گوش و پیچ و خم داخل آن، در دقت دمای ارائه شده تاثیر منفی خواهد داشت.
تب سنج جیوه ای
امروزه استفاده از تب سنج های جیوه ای یا شیشه ای چندان توصیه نمی شود، چراکه برای سلامتی دارای امنیت بالایی نبوده و در صورتی که شیشه آن دچار شکستگی شود و جیوه به بیرون سرایت کند، ممکن است خطر مسمومیت به همراه داشته باشد.
تب سنج نواری
نوع دیگری از انواع تب سنج، تب سنج نواری است که با قرار گرفتن بر روی پیشانی درجه حرارت بدن را مشخص می کند. البته دقت این تب سنج بسیار پایین است و ایتفاده از آن پیشنهاد نمی شود.
تب سنج های پستانکی
همان طور که مشخص است، از این تب سنج برای نوزادان و کودکان شیرخوار استفاده می شود. البته این نوع تب سنج در تمام شرایط برای تشخیص درجه تب کودک منایب نیست زیرا کودکی که دچار عفونت گوش شده نمی تواند بستانک به دهان بگیرد چرا که درد گوش را بیشتر می کند.
نحوه عملکرد انواع تب سنج دیجیتالی
دمای مقعدی
یکی از دقیق ترین روش های برای اندازه گیری تب در کودکان، استفاده از روش مقعدی می باشد. برای این کار ابتدا، تب سنج را روشن کرده و نوک آن را به وسیله ژله پترولیوم چرب نمایید. سپس کودک را به پشت قرار داده و با بلند کردن ران های او، تب سنج را تا حدود 3/1 تا 5/2 سانتیمتر در مقعد وارد کنید و تا زمانی که دستگاه تب سنج دیجیتالی هشدار اتمام سنجش را نداده است، تب سنج را خارج نکنید. پس از آنکه دمای بدن ثبت شد، تب سنج را خارج نموده و دما را بخوانید. در صورت مقاومت کودک، هرگز تب سنج را با زور در مقعد قرار ندهید.
دمای دهانی
تب سنج دیجیتالی را در زیر زبان و در قسمت عقب دهان قرار داده و لب ها را بسته نگه دارید. پس از شنیدن صدای هشدار تب سنج، می توانید آن را برداشته و درجه تب را بخوانید. دقت داشته باشید در صورتی که قبل از استفاده از تب سنج، چیزی خورده و یا نوشیده باشید می بایست به مدت 15 دقیقه صبر کرده و سپس برای اندازه گیری تب اقدام نمایید.
دمای زیربغلی
تب سنج را در زیربغل قرار داده به صورتی که به طور مستقیم با پوست در تماس باشد تا هنگامی که دستگاه، هشدار پایان عملیات اندازه گیری تب را نداده است، آن را نگه دارید. پس از آن می توانید تب سنج را برداشته و دما را ببینید.
دمای گوش
تب سنج را به آرامی در گوش قرار دهید و همانند دیگر انواع تب سنج، تا زمان شنیدن صدای هشدار، صبر کنید. پس از شنیدن صدای اعلام پایان انجام کار می توانید تب سنج را از گوش خارج کرده و درجه تب را مشاهده نمایید.
دمای شریان گیجگاهی
برای استفاده از این نوع تب سنج، آن را به صورت آرام بر روی سطح طول پیشانی قرار داده و حرکت دهید. سپس دماسنج را برداشته و عدد درجه حرارت بدن که بر روی تب سنج درج شده است را بخوانید. در هنگام مراجعه به دکتر، عدد درجه تب و نحوه سنجش آن به طور کامل شرح دهید.
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید