گوشی پزشکی چیست؟
در علم پزشکی تشخیص بیماری نیمی از راه درمان است. تشخیص صحیح است که میتواند به درمانی موثر منجر شود. برای آن دسته از بیماریهایی که علائم و مشخصات ظاهری دارند این تشخیص آسانتر میشود. ولی برای بیماریهایی که داخلی هستند نیاز به وسایلی برای تشخیص بیماری هست. این وسیله یکی از ابزار تشخیص بیماری است که به صورت گسترده در سراسر دنیا توسط پزشکان مورد استفاده قرار میگیرد.
گوشی پزشکی به شکل اولیه خود در سال 1816 توسط رنه لانیک مورد استفاده قرار گرفت. این وسیله با نام علمی استتوسکوپ stethoscope در طی سالهای متمادی به تکامل رسیده و در زمان حال به شکل کنونی در برندها و قیمتهای متفاوت در دسترس است.
اجزا گوشی پزشکی:
آنها دارای قسمتهای دیافراگم، بل، لوله ها، سر فلزی گوشی، هدست و سرگوشی هستند. هر کدام از این قسمتها وظایف مخصوص به خود را دارند.
قسمت دیافراگم: قسمت دیافراگم این محصول برای شنیدن صدای بالا و پرفرکانس بدن مانند صدای قلب است. بهترین ماده برای ساخت دیافراگم پلی اتیلن است.
قسمت بل: بخش بل گوشی برای شنیدن صداهایی با فرکانس پایین و ضعیف طراحی شده است مانند صدای ریه و وظیفه این قسمت تشدید کیفیت صداهای ضعیف است.
قسمت لوله ها: لوله ها در این محصول وظیفه انتقال صدا از سر فلزی گوشی را دارند. جنس این لوله ها بهتر است از pvc باشد. لوله های سفت، ضخیم و کوتاه بهتر از نمونه های دیگر هستند. همچنین گوشی های تک لوله کارایی بهتری نسبت به گوشی های دو لوله دارند، به دلیل اینکه صداهای داخلی بدن با کمترین میزان صدای اضافه به گوش منتقل میشود و ایجاد تداخل در آن کمتر میشود. ولی در گوشی های دو لوله ای به دلیل اصطحکاک ایجاد شده میان دو لوله منجر به تداخل صداها شده و صدا به طور واضح منتقل نمیشود.
قسمت سر گوشی فلزی: سر فلزی گوشی با چسبیدن به اندام بیمار وظیفه جمع آوری صداهای داخلی بدن را دارد. این قسمت از گوشی بهتر است دارای جنس استیل باشد. ولی نمونه های موجود و در دسترس به طور اکثریت دارای جنس آلومینیوم هستند.
قسمت هدست: بخش هدست گوشی از دو لوله گوشی و سرگوشی تشکیل شده است. این بخش نیز وظیفه انتقال صداها به گوش را، به عهده دارد.
قسمت سرگوشی: قسمت سرگوشی از دو قطعه پلاستیکی نرم و منعطف ساخته شده است که درون گوش قرار میگیرد و صدا را به بخش میانی گوش منتقل میکند، همچنین این قسمت از گوشی از ورود صداهای اضافه به درون گوش جلوگیری میکند.
نحوه کارکرد:
گوشی پزشکی ابزاری برای بهتر شنیدن صداهای داخلی بدن است. این وسیله برای تشخیص صدای ریه، رودهها، جریانهای خونی شریانی و وریدی و قلب مورد استفاده قرار میگیرد.
نحوه کارکرد آن به این صورت است که قسمت پهن و فلزی گوشی بر روی سطح بدن بیمار در محل مورد نظر بدون واسطه قرار میگیرد، بخش دیافراگم گوشی صداهای واضح را جمع آوری میکند. پس از آن صداهای درون بدن به بخش بل میرسد. در این قسمت اگر صدای ضعیفی وجود داشته باشه قسمت بل گوشی آن را تقویت میکند و صداهای تشکیل شده به سمت لوله های گوشی هدایت میشوند.
این صداها به وسیله هدست به گوش پزشک منتقل شده و پزشک میتواند با بررسی این صداها وضعیت بیمار را بررسی نماید.
انواع گوشی پزشکی از لحاظ شکل ظاهری:
به دو صورت آکوستیک و الکترونیک وجود دارند، که هر کدام دارای مشخصات خاص خود هستند.
گوشی های آکوستیک متداول ترین و شناخته شده ترین نوع این گوشی ها هستند. کاربرد اصلی این گوشی ها تشخیص راحت و سریعتر علت صداهای اعضای داخلی بدن است. این نوع از گوشی های پزشکی دارای دو نوع دو سر و یک سر هستند. گوشی های اکوستیک صداها را با کمترین صدای اضافه و تداخل به گوش منتقل میکنند. یکی از معایب گوشی های آکوستیک مشکل تشخیص صداهای ضعیف است.
نسل جدید این گوشی ها:
مدل الکترونیکی، نسل بعدی این گوشی ها هستند که برای رفع عیوب گوشی های آکوستیک پا به عرصه پزشکی گذاشتند. گوشیهای الکترونیکی مشکل شنیدن صداهای ضعیف را حل کردند و توانایی این را دارند که صدای تولید شده را تا ده برابر تقویت کنند. این مدل از گوشی ها دارای ویژگی های دیگری نیز هستند، آنها میتوانند صدای شنیده شده را ضبط کنند که در مورد بیماران دارای مشکل میتوان این صداها را در گذر زمان با هم مقایسه کرد. یکی دیگر از ویژگیهای آن این است که چند نفر به طور هم زمان میتوانند صدا را گوش دهند. این مدل از گوشی ها دارای نمایشگر میزان باتری باقیمانده و همچنین کابل ارتباط با کامپیوتر هستند.
معایب مدل الکترونیک:
اما گوشی های الکترونیکی نیز دارای معایبی از جمله: ایجاد صداهای اضافه و تداخل امواج در صداها هستند. همچنین به دلیل تقویت چند برابری صداها این گوشی ها صداهای اضافه را نیز تقویت کرده و با همان شدت به گوش منتقل میکنند، که این امر میتواند منجر به آسیب گوش شنونده شود.
انواع گوشی های پزشکی از لحاظ کاربرد:
این محصولات دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام توانایی تشخیص یه نوع صدا را دارند. از این جهت به چند دسته تقسیم میشوند. از جمله:
معمولا از این نوع گوشی برای شنیدن صدای قلب و ریه کودکان و بزرگسالان استفاده می کنند. تقریبا همه پزشکان عمومی و پرستاران برای معاینه بیماران از این مدل گوشی بهره می گیرند. این محصول برای انواع صداها با دامنه و فرکانس مختلف کاربرد دارد. قیمت مناسب و کارایی این محصول، آن را به پرطرفدار ترین گوشی های معاینه تبدیل کرده است، به طوری که برخی از افراد به منظور مصارف خانگی نیز از آن استفاده می کنند.
گوشی معاینه نوزاد از ظرافت و قدرت سنجش صدای بالایی برخوردار است. این محصول قابلیت دریافت ضعیف ترین صدا ها را دارد و به صورت تخصصی برای شنیدن صدای اندام های داخلی نوزادان طراحی شده است. ساختمان محصول با آناتومی بدن نوزاد هماهنگی داشته و به انتقال بهینه صدا کمک می کند. کیفیت گوشی معاینه نوزاد به قدری زیاد می باشد که استفاده از آن برای افرادی که مشکل شنوایی دارند و یا به اصطلاح گوش هایشان سنگین است نیز کارایی دارد. البته معمولا از این دستگاه برای معاینه توسط پزشکان و پرستاران استفاده می شود.
نوعی گوشی تخصصی با حساسیت بالا می باشد، که امکان شنیدن صدای قلب و اندام های داخلی جنین در شکم مادر را به وجود آورده است. از کیفیت صوت فوق العاده ای بهره مند می باشد و انواع صدا را با شفافیت و وضوح منحصر به فردی انتقال می دهد. این محصول دارای طراحی ویژه ای می باشد و اطلاعات مهمی را در اختیار پزشکان زنان و زایمان قرار می دهد.
این گوشی برای متخصصان قلب طراحی شده است که از دقت فوق العاده ای برخوردار می باشد. فرکانس و دیافراگم این دستگاه قابل تنظیم بوده و از ورود صداهای خارجی ممانعت می کند. کیفیت این محصول به قدری است که از روی لباس نیز میتوان به معاینه بیمار پرداخت. وجود اختلالات صوتی در این وسیله به حداقل رسیده است و برای کودکان و بزرگسالان قابل استفاده می باشد.
این دستگاه دارای قابلیت گیرنده صدای دو طرفه می باشد که به طور ویژه برای معاینه اطفال در نظر گرفته شده است. این محصول به دلیل کارایی حساس، کاملا بهداشتی و ضد میکروب و باکتری می باشد. از گیرنده های بسیار قوی بهره مند است و موجب انتقال صحیح صوت می شود. به وسیله این دستگاه، امکان سنجش صدای قلب، ریه، و سایر اندام های داخلی بدن کودک میسر شده است.
نکات مهم در انتخاب گوشی پزشکی :
انتخاب گوشی مناسب دارای مؤلفه هایی است که میتواند به کارایی هرچه بیشتر منجر شود. از جمله مسائلی که باید در انتخاب گوشی به آنها دقت کرد عبارتند از:
محل کار: محلی که پزشک در آن برای تشخیص بیماری اقدام به استفاده از گوشی مینماید در انتخاب بسیار موثر است. به طور مثال اگر پزشک در مطب خود در یک مکان بدون صداهای اضافه و در سکوت اقدام به استفاده میکند و یا اینکه در محیطی پر از شلوغی مانند اورژانس یک بیمارستان. به طور قطع هر چقدر محل تشخیص بیماری دارای صدای اضافه بیشتری باشد نیاز به گوشی قویتر و دقت بالاتری هست.
سن بیمار: طبیعتا در فیزیولوژی بیماران مختلف از لحاظ سن اختلافاتی وجود دارد که تنها یک گوشی ثابت برای هر دو قشر نمیتواند کارایی لازم را داشته باشد. گوشی های مخصوص نوزادان باید توانایی جذب صدایی با فرکانس پایینتر را داشته باشد، در صورتی که در افراد بزرگسال شنیدن صداهای درون بدن آسانتر است. همچنین گوشی های مامایی نیاز به دقت بالاتری برای شنیدن صدای قلب جنین از درون بدن مادر را دارند.
نگهداری از این محصولات:
1.استفاده از کیف مناسب برای نگهداری آن
2.ضدعفونی کردن گوشی با محلول الکل یا آب و صابون به وسیله یک دستمال نرم
3.از بین بردن چربیهای سطح بدن بیماران از روی سطح فلزی گوشی به شکل روزانه
4.تمیز کردن بخش پلاستیکی درون گوش برای جلوگیری از مسدود شدن آن به مرور زمان
5.قرار ندادن گوشی در برابر نوسانات شدید دمایی
6.قرار ندادن گوشی و اجزای آن را درون محلولهای پاک کننده
انتخاب و خرید گوشی پزشکی مناسب :
برای خرید گوشی پزشکی طبق توضیحاتی که در بالا گفته شد. اولین مولفه برای انتتخاب ، شناخت دقیق از کارایی آن است. قیمت گوشی پزشکی با توجه به مطالب ذکر شده از رنج متفاوتی برخوردار است که شما با توجه به نیاز خود میتوانید از فروشگاه تجهیزات پزشکی طب تولید اقدام به تهیه آن نمایید و از اصالت و کیفیت محصول خریداری شده مطمئن باشید.
قیمت و خرید انواع گوشی پزشکی
ارسال نظر
برای ارسال نظر وارد شوید